Реклама / Ads
6| 4915 |10.08.2015 НОВИНИ

Ужас! Всеки 10-ти в България е на минимална заплата

.
Ивайло Калфин
11% от работещите у нас получават минимална работна заплата. Жените в България взимат 13,4 на сто по-ниски заплати от мъжете и 40 на сто по-малки пенсии. В същото време нежните половинки работят седем пъти повече в грижа за дома и три пъти в грижа за децата. Данните обяви социалният министър Ивайло Калфин . Министерството на труда е подготвило няколко законопроекта, които ще внесе за обсъждане и приемане след края на ваканцията.
 
Калфин се противопостави на настроенията на бизнеса против увеличаването на минималната работна заплата. "Не може България да развива икономика, основана на ниско заплащане. То е в пъти по-ниско от сравними с България икономики", каза още той в интервю за БТА.

Според социалния министър производителността на труда може да расте и конкурентоспособността не само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии и т. н. "Защо един българин произвежда три пъти по-малко от един среден европеец? Не защото е по-мързелив, или по-глупав, а защото не са създадени достатъчно инвестиции", убеден е Калфин.

Той обеща, че през септември ще бъде пуснат за обсъждане закона за равните възможности. С него той очаква да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак. "Когато една жена е майка, тя се стреми да започне работа, позволяваща й да си гледа детето. Това й е по-важно, отколкото кариерата и т.н. Съчетанието на домашна работа и отглеждане на деца са именно промените, които ще направим, така че да дадат възможност на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение", обясни социалният министър.

Той допълни, че все още няма единно мнение за това дали да бъдат въведени квоти за жени в ръководството на големи компании, в органите, които взимат решения, в държавната администрация и парламента.

С началото на новия политически сезон ще започне обсъждане и на промените в реда за отпускане на инвалидните пенсии. "Има няколко кранчета, през които изтича ресурс, ще ги затворим. Понякога се преувеличава проблемът, че едва ли не всяка инвалидна пенсия е фалшива. Това не е вярно, доста хора действително са в много тежко състояние", каза още министърът на социалните грижи и труда.

Той съобщи, че от есента у нас започват и пилотни проекти за внедряване на дуалното обучение. В Габрово и Старозагорско ще се реализира швейцарски проект. В Германската търговско-икономическа камара даже са назначили човек, който да е координатор по това обучение. "Аз съм горещ привърженик на дуалното обучение, защото в голяма степен то гарантира последваща заетост. Съчетаването на работа с учене от 16-годишна възраст показва във всички страни, че на 18-19 г. младите хора излизат от училище с професия и самочувствие, а не с диплома, от която няма ефект", каза министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 8052 |10.08.2015 Б. Димитров: Възстановим ли Голямата Базилика, България тръгва напред . 0| 4859 |09.08.2015 Времето ще е без промяна, червен код за Североизточна България . 2| 5370 |07.08.2015 Вл. Тодоров: В България животът на дете струва по-малко от скъп автомобил . 27| 9459 |01.08.2015 Ал. Йорданов: Т. Тошев и "Преса" спираха демократичното развитие на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads