Реклама / Ads
0| 2306 |29.03.2024 НОВИНИ

Украйна получи транш от 1,5 млрд. долара финансиране по програма на Световната банка

.
Украинският министър-председател Денис Шмигал Източник: БГНЕС
Украйна получи транш от 1,5 милиарда долара финансиране по програма на Световната банка, което да й помогне да покрие бюджетните и социални разходи, докато се защитава от руската инвазия, зави в петък премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.
 

Украйна разчита на финансова помощ от своите западни партньори, но чуждестранното финансиране намаля през първите два месеца на тази година, а пакетът от военна и финансова помощ на САЩ остава блокиран от републиканците в Камарата на представителите в продължение на месеци, припомня агенцията.

 

По думите на Шмигал новият пакет от помощта на Световната банка е финансиран от Великобритания и Япония.





"984 млн. долара идват от Япония и 516 млн. долара от Обединеното кралство. Средствата ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция", отбеляза украинският министър-председател в социалната платформа "X".

 

По-рано през март Украйна получи първия транш в размер на 4,5 млрд. евро от помощта по програма за мостово финансиране на Европейския съюз.





Киев изразходва по-значителната част от собствените си приходи, за да финансира отбранителните си усилия, откакто Русия нахлу в нейната съседка през февруари 2022 г., оставяйки Украйна силно зависима от финансиране от западните партньори за покриване на социалните си разходи.

 

"Ефективната работа на правителството, заедно с навременната подкрепа от партньорите, ни позволява да поддържаме стабилността на финансовата система дори във времена на пълномащабна агресия и ежедневен терор от страна на Руската федерация", коментира финансовият министър Серхи Марченко. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9348 |29.03.2024 Илиян Василев: Не съм предполагал, че ГЕРБ и Борисов ще плащат на Рая Назарян хонорар да защитава Делян Добрев . 9| 2335 |29.03.2024 Асен Василев към опоненти за еврозоната: Не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите . 0| 2272 |29.03.2024 ЮИДП-Сливен ще раздаде безвъзмездно 10 000 фиданки по повод седмицата на гората . 2| 2274 |29.03.2024 Туск: Войната е реална заплаха, а Европа не е готова!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads