Реклама / Ads
17| 3392 |23.07.2023 НОВИНИ

Украйна удря военни цели в Крим, а Русия обстрелва Одеса, Лиман и Бахмут

.
Удар по военен склад
Украинските войски са ударили петролен склад и склад за боеприпаси на руската армия в анексирания от Русия полуостров Крим. Това съобщи комуникационният отдел на украинската армия в събота вечер.
 

В същото време Украйна съобщава, че руска ракета е нанесла тежки щети на Спасо-Преображенската катедрала в Одеса, най-големия православен храм в града.


Най-малко един човек е загинал, най-малко 19 са ранени при атаката, която, според публикуваните от агенции и местните власти снимки, е засегнали и жилищни райони. Общо 14 души са в болница, няколко жилищни сгради са унищожени. Това съобщи управителят на областната военна администрация.


Местната руска власт в Крим съобщи в събота, че украински дрон е взривил склад за боеприпаси на полуострова, което е довело до евакуация на хора в радиус от 5 километра и кратко спиране на трафика по Кримския мост.

 

Мостът е ключов за снабдяването на руската армия, защото е единствената сухоземна връзка между Русия и Крим. Той беше ударен от най-малко две експлозии по-рано тази седмица, когато двама души бяха убити и движението по пътищата беше временно спряно.


По-рано в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че Кримският мост е легитимна цел, тъй като се ползва за военни доставки от Русия.


По данни на Киев в събота руски обстрел и въздушни удари по украински цивилни райони и инфраструктура за износ на зърно са убили най-малко седем души, включително две деца. Те са причинили и огромни материални щети през последните 24 часа според военни и регионални служители на Украйна.


През последното денонощие има сражения основно в района на Купянск, Лиман и Бахмут.


Руската армия е изстреляла 16 крилати ракети и повече от 20 въздушни удара по украински позиции и населени райони, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили в ежедневния си доклад.


През миналата седмица Русия атакува украинските пристанищни градове Одеса и Николаев, от където Украйна изнася зърно за целия свят. По-рано в петък руски ракети поразиха зърнени терминали на земеделско предприятие в Одеска област.


Данните, предоставени от Русия и от Украйна, не могат да бъдат независимо потвърдени от Радио Свободна Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 46631 |23.07.2023 Дълбоки съмнения: Верни ли са данните колко българи са против помощта за Украйна и еврото? . 10| 3098 |23.07.2023 Зеленски: Украйна ще отговори на руските удари по Одеса . 7| 16683 |22.07.2023 УКРИНФОРМ: Наемниците от руските частни военни компании, намиращи се Беларус, може да са около 5000 . 3| 2757 |22.07.2023 Най-малко осем цивилни в Украйна са загубили живота си вследствие на руски удари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads