Реклама / Ads
1| 2265 |21.08.2024 НОВИНИ

Украинският парламент гласува за ратифицирането на Римския статут, позволявайки на страната да се присъедини към МНС

.
Източник: БГНЕС
Парламентът на Украйна гласува в сряда за ратифицирането на Римския статут, съобщиха официални лица, позволявайки на страната да се присъедини към Международния наказателен съд (МНС) в стъпка, която украинските лидери определиха като централна за европейските стремежи на Киев, информира "Ройтерс".
 

Украйна е признавала юрисдикцията на МНС в миналото, но пълноправното членство в съда е ключова част от стремежа на Украйна да се присъедини към ЕС.

 

Това освен това ще позволи на властите "да накажат по-ефективно" заподозрени руски военни престъпници на фона на войната на Москва срещу Украйна, твърди депутатът Олексий Хончаренко.





МНС издаде заповеди за арест на руски длъжностни лица, включително държавния глава Владимир Путин и бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, за ролята им в предполагаеми престъпления срещу украински цивилни. Русия отрече да е атакувала цивилни.

 

"Украйна вече работи ефективно с МНС, за да осигури цялостна отговорност за всички руски зверства, извършени в хода на руската агресия", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в социалната мрежа "X".

 

"Тази работа сега ще бъде още по-ефективна", смята той.

 

В интервю за Ройтерс през юни старши президентският съветник Ирина Мудра сподели, че процесът на ратификация е бил спрян поради "дезинформационна кампания", която невярно предполага, че украинските войски ще бъдат по-уязвими от съдебно преследване.





Кулеба също описа кандидатурата на Киев за членство в МНС като "дълго пътуване, пълно с предизвикателства, митове и страхове. Нито един от тях не е верен".

 

Народният представител Ярослав Железняк пък отбеляза, че на депутатите са били представени писма за подкрепа от Генералния щаб на Украйна и ръководителя на военното разузнаване на Киев преди гласуването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2299 |21.08.2024 Разбиха схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове . 0| 2356 |21.08.2024 Преди US Open: Григор Димитров тренира с Карлос Алкарас. Кога се тегли жребият за първия кръг? . 0| 2210 |21.08.2024 Броят на нелегалните мигранти в Германия е нараснал значително през 2023 г. . 0| 2240 |21.08.2024 Камен Балбузанов - Куката се е предал в затвора в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads