Реклама / Ads
13| 3675 |24.08.2023 НОВИНИ

Украинци и българи отбелязват заедно в София Деня на независимостта на Украйна

.
Източник: БГНЕС
Десетки украинци, както и български граждани, се събраха пред паметника на Тарас Шевченко, намиращ се в градинката на столичния площад ”Възраждане”, за да отбележат Деня на независимостта на Украйна, предава БГНЕС.
 

След това те се отправиха, понесли българското и украинското национални знамена, към Народния театър "Иван Вазов", скандирайки "Благодарим!", "Слава украини!" и "Героям слава!".


Украинските граждани са организирали концерт пред Народния театър за Деня на независимостта на Украйна и в знак на благодарност към българите за тяхната съпричастност.


.

„Аз съм българин с руски произход. Тук съм, за да подкрепя и за да проява своята солидарност към украинския народ, който се бие за наши общи европейски ценности", каза пред БГНЕС Петър Танев и добави, че наистина се радва, че втората му родина Русия не е успяла да постигне целта си, както и че се надява Украйна да се освободи изцяло. Той добави, че днес Украйна има истински празник – Деня на независимостта, като посочи, че свободата е най-важното нещо, което едно общество може да постигне.


Петър Танев е категоричен, че истинската българщина е да подкрепяш всеки един народ, независимо какъв е, ако е притиснат от диктаторска държава.


.
Константин Стамболов обясни, че от първия момент на войната той изцяло е за Украйна. „Тази рашистка власт трябва да бъде унищожена. Това е положението", каза той.


Стамболов пожела на украинския народ да успеят да изгонят нашественика от територията на страната си, след това да могат да се възстановят, което ще е много трудно, това са двете основни задачи пред тях. „Още първата седмица след 24 февруари казах, че оттук нататък съдбата ни зависи изцяло от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Те се доказаха като народ и се доказаха, че са нация. За тях изразът „Свобода или смърт" не е безсмислен, напротив – те го напълниха със смисъл и го показват", заяви той.


.

Юристът Биляна Коцакова също е пред Народния театър, за да изрази подкрепата си към тази нация, която се бори за свободата си. „Длъжни сме във всеки един момент да слушаме словото и с действията си да го изпълваме със смисъл, когато посочваме злото и нееднозначно да заставаме до тях. Всички тези хора се събраха, за да отбележим националния ден на Украйна и да изразим съпричастност. Чухме думи на благодарност към България, думи, че сме заедно и заявяваме това силно, че ще се борим за свободата на всеки и правото му да отстоява ценностите, които ни обединяват", каза пред БГНЕС тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5316 |24.08.2023 Министър Вътев: България се отказа да иска забрана за внос на пшеница от Украйна . 0| 3523 |24.08.2023 Туризъм: Българите са пътували най-много из страната през второто тримесечие . 1| 15515 |24.08.2023 Важни промени, които всеки работоспособен българин задължително трябва да знае . 1| 3458 |24.08.2023 Габриел обсъди с Луминица Одобеску приемането на България и Румъния в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads