Реклама / Ads
2| 6291 |09.06.2021 НОВИНИ

Уличени в трафик на хора разбиват тезата на прокуратурата

.
На 11 април 2018 г. петима души са арестувани. Причината разбират чак в ареста – нелегално вкарване на мигранти от Турция през Свиленград чак до Бургас. Така Златослав Цонев, Александър Караманов и Николай Василев от град Българово се превръщат във ”вечните обвиняеми на бавното правосъдие“. Пред Фрог разказват как качеството на живот зависи от универсалната валута на ареста Векилски – цигарите. Мъжете са делили и една ”приятелка”, която канят на всяко събиране. За поддържане на доброто настроение.
 

"11 април 2018 в 6.30 сутринта пристигнаха полицаи с качулки, автомати вкъщи, почукаха, а какво търсиха така и не разбрах. Претърсиха всичко, но намериха само 20 лева. Отведоха ме в РДВР Бургас. Там разбрах, че през 2016 година съм "превозвал“ бежанци – от Турция към Свиленград до Бургас. Заедно с още 4 човека сме били "организирана престъпна група". В обвинението пише, че през 2016 с неустановена дата, с неустановени превозни средства сме превозвали мигранти. Вече сме 2021 година. Нищо още не се случва. Изпратиха ме в София във Векилски. 7 месеца и половина прекарах там. За престъпление с неустановена дата, извършено с неустановени превозни средства. През ноември 2020 година получихме наказателен акт и ни вкараха в Специализирания съд. Общо 5 човека бяхме, вече сме 6 – откъде са го взели шестия, не знам“. Така започва разказа си първият арестуван Златослав Цонев – ВИК майстор.

 

Валутата в ареста била специална - цигари. А всяка услуга се заплащала. Къпането - 1-2 кутии. Арестантите употребявали и успокоителни, предписани от дежурния лекар в ареста.  Потърпевшите споделят и една вече позната диагноза - бавното правосъдие у нас и раждането на така наречените "вечни обвиняеми".

 

"За мен не е нормално. 3 години и половина минаха. Какво да си изчоплим от носа, само и само да си оправдаем работата. Не знам в каква държава живеем и съсипват на хората животите. Аз не знам след 2 месеца или 1 година какво ще случи, майка ми загубих, докато бях в ареста – съсипват живота и може да ги чакаме 10 години и 15 години още“ – допълва Цонев.

 

Версията и на тримата е една и съща - таргетирани са заради познанството им със "селската компаньонка“ Дарина Атанасова - истинският виновник за трафика на хора. Откриват мигранти в къщата на баща ѝ Атанас Косев. Но самата тя е арестувана и заради друг случай, поради което лежи месеци в свиленградския затвор.

 

Дарина била на повикване. Тримата приятели се събирали на по питие, а в последствие към компанията се присъединявала "селската компаньонка" и нейни приятелки. Слухове за трафика на хора пък са се носили из малкия град Българово, но никой не е знаел със сигурност с какво точно се занимава Дарина. Самата тя за кратко работила в сладкарски цех. Жената в момента е на свобода и по последна информация живее в Англия.

 

Александър Караманов, двоен гражданин, дошъл от Македония преди години, „за да намери мир и спокойствие“ разказва:

 

„На същия ден (11 април 2018 г.) в 05:40 полицията нахлу в дома ми без да ми каже за какво: "Ти много добре знаеш за какво те арестуват“ Заведоха ме в 5-то районно (в Бургас). В късния следобед се появи един разследващ господин и ми каза „Господин Александър Карамазов, не се учудвай, разпишеш, не разпишеш - отиваш в ареста“. 5 човека сме обвиняеми, двама познавам, другите не ги познавам, аз никакъв трафик не съм правил, отговорих аз.“ Не се обяснявай вече, свършена е работа с теб“ Запознах се с още един човек там. Закараха ни в София и бяхме в една килия с Милчо Петров-Чироза. С най-тежките престъпници на България ни сложиха. 6 месеца лежах заради едно предположение, че съм извършил трафик на бежанци. А в ареста е търговия. Стига да имаш пари.Това е бизнес - на гърба на човешката мъка печелят пари".

 

Александър споделя още, че никога не е очаквал да му се случи нещо подобно в България. Родом е от съседна Северна Македония. Дошъл у нас, за да намери по-добър живот. Александър е с двойно гражданство. Заради самоопределението му бил обект на репресии там. Последният подобен случай е от миналия месец, когато се е прибирал в родината си. Отнесъл солена глоба от полицаите на влизане в градче.

 

"Видят ли, че караш с българска регистрация, ясно е какво ще стане“, допълни той.

 

Караманов е собственик на строителна фирма с висше икономическо образование. Висящото дело му пречи да води нормален начин на живот. Никога не е арестуван преди 11 април 2018 година. Любопитното в неговия случай е, че първо, е приписан към престъпната група от 5-ма души, след това е „изкаран“ от нея и случайно включен в друга – като подбудител за извършване на трафик на хора.

 

"Който и да повдигне дело, съдът няма да го вземе насериозно. Последният път съдийката се изсмя на прокурорката", разказва той.

 

"Мен ме арестуваха в София, бях във ВМА. Както си бях на 14-тия етаж, дойдоха и ми сложиха белезниците. Казаха ми, че имат заповед за арест и това е. Вече в ареста ми казаха за какво става дума. За тях сме някакви нищожества и те съсипват психически. 8 месеца съм лежал във Векилски 2. Аз бях привилегирован, че съм в София и имах честта да преспя една нощ повече там.“ – разказва и Николай Василев за своя арест,  който също е строител.

 

„Бяха петима по този случаи, цялата работа тръгна от 1 момиче (Дарина Атанасова). Нямаше как да знам, че се е занимавала с трафик на хора, но само на слухове няма как да вярвам Чувал съм, че се е занимавала – ама какво прави, къде го прави, как да знам. Всички сме били с Дарина. Отначало бяхме познати, после бяхме нещо повече. Бяхме просто за спорта, за секса. Като се събирахме компания и ни трябваха момичета, звъняхме на нея. Общо взето така беше", споделя Николай за отношенията си с Дарина.

 

За преживяването си в ареста Векилски Василев разказва:

 

"В ареста беше следното: За да ползваш банята, две кутии цигари и всичко е точно. Тоалетната е точно на 1 метър от масата, на която се храним, без да е затворена. При пътуване към други арести, ако ти се доходи до тоалетната - просто ти подаваха една кофа. Много по-зле от животни ни третираха. Два пъти на седмица имахме баня, ако искаш да се къпеш отново - 2 кутии цигари. Това е валутата на ареста. Имаха хора, които разполагаха с кеш. Ако искаш да имаш кеш, твои хора отвън се свързват с някой старши и така го получаваш. Корупцията е на ниво

 

Златослав, Александър и Николай имат немалко общо – живеят в град Българово, делили са една приятелка на всяко парти и без никакви доказателства делят съдбата на обвиняеми в трафик на турски мигранти. Нещо, което и тримата отричат. Животът им от 2018 година насам е спрял. А качеството на такъв живот е да кажем никакво. Арестът им предпоставка за подкопаване на психическото и физическото здраве. Впуснати във войната на нерви, тримата мъже са в постоянно очакване нов арест.

 

Интервюто взе Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 19915 |09.06.2021 Само във Фрог: В екипа на министъра на енергетиката – хора, свързани с Цветелина Бориславова, Богомил Манчев и бивш зам.-министър от кабинета ”Борисов 1” . 2| 3738 |09.06.2021 Кацаров: Борисов и хората му управляваха безобразно кризата . 5| 3645 |08.06.2021 Мария Петрова: Виновните за трафика на органи да понесат отговорност . 29| 4547 |07.06.2021 Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за следващия Парламент. Ще нося отговорност за хората, които са там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads