Реклама / Ads
0| 2633 |12.09.2022 НОВИНИ

ЕК: Унгария да направи повече за корупцията, ако иска пари от Брюксел

.
Европейската комисия постави условие на Унгария да направи повече за борбата с корупцията, ако иска да отключи фондовете на ЕС. Това посочват източници на агенция "Ройтерс" от Брюксел. Според един от тях усилията на Будапеща се фокусират върху това да осигури средства с "чаровната си усмивка". Не е имало обаче незабавен пробив в разговорите по въпроса, провели се миналата седмица между служители на ЕС и унгарския министър на правосъдието Юдит Варга.
 

Европейската комисия отказва да даде зелена светлина на Унгария да се възползва от средствата, предназначени за възстановяване на икономиката след пандемията от COVID-19. Основните обвинения към правителството на Виктор Орбан са в подкопаване върховенството на закона. 


Преди разговорите на Варга в Брюксел миналата сряда и четвъртък Унгария обяви, че ще създаде антикорупционен орган и работна група с участието на неправителствени организации, които да наблюдават изразходването на средствата от Европейския съюз. Европейската комисия заяви след срещите, че ще разгледа предложенията на Будапеща.


По думите на Варга обещанието на Будапеща да създаде нов орган за борба с корупцията трябва да е достатъчно, за да може Брюксел да отключи около 6 милиарда евро. Но източниците, запознати с дискусиите на Варга, изразиха предпазливост. Някои посочват, че това е стъпка в правилната посока, но ключово е изпълнението на тези обещания.


Орбан беше подложен на засилен натиск да сключи сделка с Комисията, тъй като отслабването на форинта изостри икономическите проблеми в Унгария през последните седмици.


Но след години на все по-горчиви вражди между ЕС и Будапеща относно демократичните стандарти, корупцията, миграцията и правата на ЛГБТИ общността, служители в Брюксел посочват, че има изключително разклатено доверие спрямо Унгария. В периода 2015-2019 г. са отчетени редица нередности по отношение на 4% от изразходваните от ЕС средства, според органа за борба с измамите ОЛАФ. Това е най-високият процент сред 27-те страни от ЕС досега.


Законодателите на ЕС вероятно ще призоват Комисията да не изпуска Унгария от око, когато обсъждат състоянието на демокрацията и основните права в бившата комунистическа страна в сряда. След тези разговори ЕК има срок до 21 септември да прецени дали последните предложения от Будапеща са достатъчни, за да облекчат опасенията ѝ. В противен случай Брюксел би препоръчал на другите страни от ЕС да накажат Будапеща по схемата на блока „пари за демокрация“, която засяга цялото съвместно финансиране на блока на стойност 1,8 трилиона евро през 2021-27 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2730 |12.09.2022 Мая Манолова: Лошото качество и драстичното увеличение на водата с 35% в Ловеч, прави това благо недостъпно за повечето хора . 0| 2773 |10.09.2022 Повече от 14 000 са цивилните жертви на войната в Украйна . 0| 2639 |09.09.2022 Траур във Великобритания за Елизабет II, крал Чарлз III ще направи обръщение . 0| 7765 |08.09.2022 Бившият енергиен министър Николов: Ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените на газа в България ще паднат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads