Реклама / Ads
0| 7764 |08.09.2022 НОВИНИ

Бившият енергиен министър Николов: Ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените на газа в България ще паднат

.
Александър Николов
”Ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените на газа за българския потребител трябва да паднат значително”. Това заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов. Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са довършени и са сертифицирани от гръцкия регулатор, добави той.
 

"Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ трябва да бъде на договорената цена. Добрата новина е, че ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените за българския потребител трябва да паднат значително. Ако вземем текущи пазарни условия - с около 11%", заяви той пред БНТ.


На въпрос колко газ има в страната бившият министър отговори, че тази информация трябва да се предоставя от текущите дружества под държавен контрол и от настоящия кабинет. Николов заяви, че е имало възможност за доставки на 80-85% от необходимите количества газ до края на зимния период - с доставките от Азербайджан и карго корабите.


"Газ имаше. И сега сигурно има, но на каква цена - този отговор доколкото разбрах, е много странен. Аз не разбрах някой говори ли с "Газпром", не говори ли, вдигат ли им телефона, не им ли вдигат", коментира той.


Николов заяви, че никой от екипа на предишното правителство или от назначеното от тях ръководство на "Булгаргаз" не си е позволил да коментира евентуалното арбитражно дело срещу "Газпром".


"Как един човек ще си позволи а коментира потенциално дело, без да е запознат с договора. как ще си позволи да се изказва във вреда на собствената си държава", попита Николов.


По думите му трансформацията на "Топлофикация" София тече от 2003 г. насам и докато дружеството не започне да си плаща на "Булгаргаз", доставчикът няма да има достатъчно средства да покрива собствените си задължения.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3571 |07.09.2022 Министър Шишков: По времето на ГЕРБ е имало безхаберно отношение към закона . 0| 2829 |07.09.2022 Министър Лечева: Картинката е тъжна, заварих доста скандали и политически назначения . 0| 2978 |07.09.2022 В „Честно казано с Люба Кулезич“: България – енергиен център, но и „плацдарм“ за руската енергийна война срещу Европа . 0| 2712 |07.09.2022 Зам.-министър Джиков: Нека не разстрелваме ”Напоителни системи” предварително

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads