Реклама / Ads
11| 5712 |29.07.2009 НОВИНИ

УНСС направи проверка - нямало корупция

.
Няма измама Източник: Вяра Йовева
Вътрешне проверка на УНСС стигна до заключение, че няма корупция във вишето учебно заведение. Това стана дни след скандала с Петкан Илиев, който бе обвинен от прокурорите в корупция.
 
Комисията не е открила допуснати нарушения, говорещи за осъществявана корупционна дейност. Това се посочва в протокола на комисията, назначена от ректора на университета във връзка със скандала около Петкан Илиев, който беше уличен като част от организирана престъпна група за купуване на изпити в УНСС, разкрита от антимафиоти миналата седмица.

При проверката е установено, че Илиев е изпълнявал трудовите си задължения в съответствие с одобрените учебни планове, няма допуснати нарушения при конкурса, назначаването му, както и в попълването на учебната документация, няма постъпили сигнали, уличаващи го в нарушение на академичната етика. Няма и нарушения при приемането на сина му Александър Илиев за студент в специалността “Политология” в УНСС, се казва в становището.

Комисията нямало да се разпуска и ще продължи своята работа по подадени сигнали и оказване помощ на органите на МВР и прокуратурата по случая.

От подадените от МВР 10 имена на студенти в УНСС е била извършена за всеки един поотделно тройна проверка от различни експерти. В досиетата на 9 от студентите всичко е изрядно нанесено, като не са установени никакви пропуски, поправяния, дописвания, неправомерно нанасяни оценки.

За единия от студентите се е установило, че четири оценки, които са отразени в електронната система "Студент", не фигурират в изпитните протоколи, а само те и главната книга са документалното основание за нанасянето им в системата. Инспекторът, отговарящ за тази специалност, в писмените си обяснения твърди, че е нанесъл оценките въз основа на нанесени оценки в студентската книжка. Това обаче е забранено и тук е налице нарушение на инспектора. Комисията се е свързала със студента по телефона, за да изиска студентската му книжка. Той е отговорил, че в момента е на почивка и до края на месеца ще я представи за справка. Две от въпросните четири оценки обаче са нанесени в главната книга от титуляра на дисциплината.

В протокола обаче се признава, че от миналата учебна година са констатирани три случая на явяване на изпит по време на редовна сесия на дубльори на истинските студенти с подправени документи. Истинските студенти, които е трябвало да се явят на изпита, са наказани с "отстраняване от университета за 1 година".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4736 |29.07.2009 Не искат Пеевски в комисията за борба с корупцията . 0| 4643 |16.07.2009 ЕК пак ни хока за корупцията . 18| 4726 |15.07.2009 Нямало основание за разследване на Доган . 9| 5146 |12.07.2009 Я. Янев: Потресен съм от корупцията в армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads