Реклама / Ads
1| 3233 |01.02.2022 НОВИНИ

Управителят на НЗОК: Обмисляме касата да поеме таксата на децата, здравната вноска няма да се променя

.
Проф. Петко Салчев Източник: стопкадър, БНТ
Винаги трябва да мислим между реалното и желаното. Реалното, което в момента е договорено, е 6 милиарда и 50 милиона лева или увеличение с около 13%. Това съобщи пред БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Вноските от държавата са увеличени, като се спазва съотношението 60 на 40, допълни той.
 

Политиките за бюджета на НЗОК са в няколко направления:

 

Повече пари за извънболничната помощ - например средно 95 милиона е увеличението при общопрактикуващите лекари.


С председателя на БЛС д-р Маджаров се разбрахме в момента, в който има яснота на рамката в НС, да започнат интензивни разговори за разпределението на тези средства, допълни проф. Салчев.


Около 200 милиарда допълнително ще са парите за доболничната помощ, предвижда се увеличение на средствата за клиничните пътеки. Медиците на първа линия ще продължат да получават чисти 1000 лв, тъй като ние доплащаме удръжките. Изплащането ще е до 31 март и три месеца след това - така е по закон или докато има извънредно положение и три месеца след това.


1200 лв. получават медиците на първа линия в определени места, допълни проф. Салчев.

 

Здравната вноска си остава 8%, в момента се обсъжда Касата да поеме потребителската такса на децата.


Друга политика е скъпоплатените лекарства и тези за редки заболявания да излязат в отделна група и да не влияят на обема и цените на лекарствата за масови заболявания.
Средната цена която НЗОК плаща за ковид лечение е около 50-60 лева на пациент, обясни проф. Салчев.

 

За цената на PCR тестовете, той подчерта, че тя е договорна, така не се плаща на пазарни цени. Проф. Салчев съобщи още, че в момента се разследват неправомерни действия на управители на районните клонове на Здравната каса и предстои те да бъдат освободени от длъжност при установени нарушения.

 

Вече спрях да броя колко пъти ми искат оставката, коментира още проф. Салчев.


Относно последното искане на зъботехниците, той подчерта че те не са партньор на Касата и трябва да има нормативно уреждане на нещата. И до момента нямаме предложение как да плащаме през зъболекарите на зъботехниците, подчерта управителят на НЗОК.

 

За какво да си подавам оставката, попита той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3090 |16.01.2022 Министърът на туризма: Обмисляме и регионални мерки за бранша . 12| 5869 |09.01.2022 Николай Събев: Управителят на жп базата в Паничище е пирувал за сметка на държавата . 5| 3055 |01.12.2021 Д-р Златанов: Обмисляме тестване на учениците само в понеделник . 2| 2921 |24.11.2021 Управителят на дома в с. Рояк: Пожарът е причинен от късо съединение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads