Реклама / Ads
9| 4275 |01.09.2023 НОВИНИ

Управляващи VS. опозиция: Два противоположни свята

.
В два напълно противоположни свята изглежда живеят управляващи и опозиция. Докато така наречената “сглобка” на ГЕРБ и ПП-ДБ определя правителството като “отговорно” и чертае приоритети, опозицията я обвинява в хаос, некомпетентност и задкулисие. И докато политиците се нападаха взаимно по време на първото заседание от новата парламентарна сесия, клишето “трябва да сме на висотата на очакванията” се чу от устата на почти всеки от трибуната.
 

Това стана ясно от първоначалните заявки на партийните лидери и коментарите на депутатите при влизането им в сградата на бившия Партиен дом. 

 

Мнозинството, приоритетите, клишетата

 

Властта не била самоцел за ГЕРБ, каза Десислава Атанасова в по време на декларацията от името на парламентарната група. Тя призова още партийната принадлежност да не е основен критерий за кадровите решения. 

 

Приоритетите, които очертаха управляващите, бяха приемането на бюджет за 2024 г., реформа на КПКОНПИ и реформа на съдебната система, промените в Конституцията. 

Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ предупреди, че местните избори могат да изострят политическата конфронтация, но призова това да не се отразява на качеството на законодателния процес. 

 

За отговорността на политиците и “висотата на очакванията” заговориха и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ. Мантрата да се отговори на очакванията на българските граждани, да се подхожда с грижа и отговорност, бе повторена обаче от всички, включително и от Мустафа Карадайъ и ДПС. 

 

"Днес ние от ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решение на проблемите на хората", добави Карадайъ.

 

"Спешно трябва да приемем законите по ПВУ и Шенген като започнем със закона за КПКОНПИ. Обществото днес продължава да е разделено по много въпроси, а в същото време с открояващо се мнозинство иска да сме част от ЕС и НАТО, иска да сме демократична и финансово стабилна държава, иска живот по европейски стандарт и всички ние като политически партии имаме отговорност за това, но отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това", подчерта Карадайъ.

 

Опозицията 

 

С клишето за отговорността, но и огромна доза критики лидерката на левицата Корнелия Нинова заговори за хаос и некомпетентност от страна на управляващите и мнозинството в парламента. 

 

“Преди три месеца след много преговори, трудни сглобки се създаде правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ с подкрепата на ДПС. С учудване видях признанието на Борисов, което потвърждава нашите думи- това правителство е на дълбоката държава, на личните партийни интереси. ГЕРБ и ПП-ДБ с помощта на Алексей Петров се е съставило правителство. Управляващото мнозинство демонстрира законодателна немощ и правна неграмотност. Приет закон за съдебната власт влязъл в сила на 11 август, нов такъв внесен на 7 август, закон за домашното насилие, публикувано на 11 август, иначе нов който може да уточни дали можеш да биеш жена си 58 дни, а на 60-тия да спреш, така ли се прави законодателство, така ли се променят закони още непубликувани с нови поправки. Законодателната дейност на това мнозинство представлява правна неграмотност и житейски хаос”, каза още Нинова. 

 

За пореден път лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заговори за “брутална намеса на чужди държави във вътрешните работи на страната” и попита защо британският посланик е бил в Централната избирателна комисия на среща с Асен Василев и Мария Габриел. 

 

“Ще питаме какво се е коментирало на тази среща, ако не получим задоволителен отговор ще пискане отговор от ДАНС”, зарече се Костадинов.

 

За комунистическото минало на депутатите заговори Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, който освен критики по адрес на управляващото мнозинство, отправи и едно обещание - народът да протестира, ако националният празник на страната бъде променен от 3-ти март на 24-ти май. 

 

"Когато народът измете вашето управление ние ще върнем парламента там където му е мястото - в историческата сграда на НС. Днес е позорен ден, защото едно вредно събрание ще започне отново да работи", добави Йорданов. Той даде и примери за грешни решения на управляващите - "нефелен закон за домашното насилие, вредни поправки в НК, ужасен бюджет", коментира той.


Ако се осъществят "всички брутални поразии, които са замислили, ви пожелавам приятна разходка по българските улици", заяви Йорданов.

 

Правомощията на президента

 

Орязването на президентските правомощия е един от приоритетите на депутатите в новата парламентарна сесия. Предложението, което предстои да бъде внесено от Явор Божанков, дойде на фона на огромен конфликт между изпълнителната власт и президентската институция. От месеци наред ПП-ДБ обвиняват Румен Радев в две години еднолично управление през служебни правителства, довели до президентски назначения в редица институции.

 

Последният конфликт дойде от МВР, след като от ПП-ДБ поискаха главсекът да бъде освободен, а Радев категорично отказа да подпише указа за това. Държавният глава определи мотивите като политически и заговори за записа, изтекъл от партийната среща на ПП, в който се заговори за чистки в службите. 

 

Бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев, Румен Радев, представители на “Възраждане”, “Има такъв народ” и други политици и общественици, които демонстрират близост с “Дондуков 2”, говорят за изтеклия запис като за “единствената последователна политика на правителството” и категоричен опит за овладяване на службите преди местните избори. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4492 |01.09.2023 Не убивайте Свети Илия заради един грешен Илия: Нинова с критики към Радев, но и призив към управляващите . 5| 2531 |04.08.2023 Кой пречи на въздушните линейки? Бивши и настоящи управляващи в лют спор . 0| 2570 |13.07.2023 Ескалация на напрежението в Косовския парламент: Управляващи и опозиция се сбиха /видео/ . 4| 2989 |07.03.2023 Енергийният експерт К. Манов: Никой от управляващите не разбира от енергетика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads