Реклама / Ads

5| 4095 |01.11.2020 НОВИНИ

От утре: Здравната каса поема контрола по заетостта на леглата в болниците

.
Източник: БГНЕС
От 2 ноември НЗОК ще извършва контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение (т.е. на база на всички легла, за които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК). Идеята е да се намали административната тежест на болниците.

Решението идва след поредица от скандали, при които стана ясно, че здравната система е в хаос, а болниците отказват да приемат пациенти, които се разнасят в линейки между различни лечебни заведения преди да бъдат хоспитализирани.

 

Това се отнася и за клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене“ и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене“.

 

Това ще позволи на директорите на лечебните заведения за болнична помощ оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ, информират от НЗОК, цитирани от Българската национална телевизия.

 

НЗОК/РЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите с COVID-19.

 

Ежедневните файлове за дата на дейност 02.11.2020 ще се подават в информационната система на НЗОК до 17 часа на 03.11.2020. До тогава ще бъдат пренастроени системите на НЗОК за новия начин на работа. Системите няма да извършват рестрикция на връзката „клинична пътека – код отделение“ за клинични пътеки КП № 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения“, КП № 048 „Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“ и КП № 039 „Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 годишна възраст“.

 

За болничните информационни системи начинът на работа (отчитане на дейността и подаване на информация в ежедневните файлове) не се променя, като единствено отпада контролът на ниво заетост на легла на ниво отделение/структура на ЛЗПБ.

 

Медицинските грижи за пациенти с онкохематологични заболявания, трансплантирани и за родилки остават по общия ред и с предимство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 31| 5346 |01.11.2020 Доц. Христо Христев: Акт на политически геноцид - не направиха нужното да укрепят здравната система . 2| 3705 |29.10.2020 Туризмът иска държавата да поема режийните разходи и заплатите заради кризата . 13| 3805 |26.10.2020 Каракачанов: Борисов е в добро здраве. Няма нужда вицепремиер да поема функциите му . 21| 4585 |10.10.2020 Проф. Витанов: Здравната система може да издържи до края на октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ