Реклама / Ads
0| 3236 |13.09.2022 НОВИНИ

ЕС увърта за ролята на Урсула фон дер Лайен в сделка за милиарди с Pfizer

.
С всеки изминал ден преговорите, водени между Европейската комисия и Pfizer относно най-големия договор за ваксина срещу COVID-19 в ЕС, изглеждат все по-малко като обичаен бизнес и все повече като заплетен трилър сюжет с много неизвестни.
 

Заговорническият елемент се засили още повече, след като Европейската сметна палата публикува доклад, в който обвинява Европейската комисия за това, че отказва да разкрие подробности за персоналната роля на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен в преговорите с компанията Pfizer.


Бюджетният надзор установи, че шефът на ЕС е отхвърлил съществуващия правилник, за да сключи предварителна сделка с американската мултинационална компания, проправяйки пътя за договор за до 1,8 милиарда дози ваксина срещу коронавирус, който да бъде подписан през май 2021 г. За всички останали ваксини сделките, сключени от ЕС между 2020 г. и 2021 г., са с участието на съвместен екип, в който влизат длъжностни лица от Комисията и седем страни членки. Освен това те са факт след проучвателни разговори, след което резултатът е отнесен до Управителен съвет по ваксините, съставен от представители на всички 27 държави-членки на ЕС.


Но тази установена процедура не е спазена в случая с най-големия договор в ЕС, казва Сметната палата. Вместо това самата фон дер ЛАйен е провела предвалителни разговори за договора през март и е представила резултатите  на управителния съвет през април. Междувременно планирана среща на научни съветници, организирана за обсъждане на стратегията на ЕС за ваксините за 2022 г., така и не се състои. 


Договорът е значителен както като обем, така и като цена. Според изтеклите подробности дозите ваксини по 15.50 евро всяка, което означава, че става дума за близо 30 милиарда евро.


Сделката дойде в разгара на пандемията, малко след като проблемите с производството и разпространението на производителя на ваксини AstraZeneca оставиха ЕС зад САЩ и Великобритания в борбата с пандемията и надпреварата за ваксини. Фон дер Лайен се намеси в разгара на тази криза.


За разлика от другите договорни преговори, Комисията отказа да предостави записи от дискусиите с Pfizer под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия или други доказателства.


Старши одитор посочва пред брюкселското издание Politico, че отказът на Комисията да разкрие информация е много необичаен. Одитният доклад поражда допълнителни опасения относно действията на фон дер Лайен, само два дни преди тя да произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза.


Още през април 2021 г. New York Times съобщи, че лидерът на ЕС е разменил текстови съобщения с Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, в навечерието на сделката. Привидно уютните отношения между висши политически и бизнес лидери предизвикаха реакции още тогава. И, както се отбелязва в доклада, разследването на европейския омбудсман по въпроса срещна стена от мълчание.


Съдът не може да задължи Комисията да предостави липсващата информация. Но Европейският парламент, чрез своята бюджетна комисия, може да изрази недоволството си по въпроса.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2779 |09.09.2022 Каква ще е ролята на Камила – кралица-консорт? . 0| 2796 |29.08.2022 Петър Витанов: След изборите трябва да преосмислим ролята и мястото на БСП в политиката . 0| 3143 |27.08.2022 Петър Витанов: БСП трябва да върне ролята си на първостепенен политически играч . 0| 3417 |22.08.2022 Урсула фон дер Лайен: Путин върна ужасите от войната в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads