Реклама / Ads
1| 3082 |24.03.2023 НОВИНИ

Увеличаваме вноската си в Европейската космическа агенция и кандидатстваме за членство

.
Международен семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“ се проведе у нас Източник: БГНЕС
“България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА) и се стреми към асоциирано членство в нея. За Министерство на иновациите и растежа космическият сектор е изключително важен, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви.”
 

Това заяви служебният заместник-министър на иновациите и растежа Стефан Савов при откриването на международния семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“, който се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

 

Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната, с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности.

 

Савов изтъкна, че министърът на иновациите Александър Пулев лично е участвал в заседанието на Съвета на министрите в Европейската космическа агенция в Париж в края на 2022 г., където е подчертал над 50-годишният опит на България в космическите технологии и капацитета за развитието им.

 

Заместник-министърът посочи, че страната ни има традиции в областта на космическите изследвания и технологии, но последните години е изгубила инерцията и трябва да навакса изоставането.

 

“Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на България и ЕКА, което беше подписано миналата година, е един инструмент за развитие на космическия сектор“, изтъкна той.

 

От думите му стана ясно, че се полагат системни усилия страната ни да укрепи участието си в европейските космически програми. “Фокусираме се максимално да популяризираме тези програми, върху включването в тях и на малките и средни предприятия, на стартъпите и предприемачите“, каза той.

 

В тази връзка Савов обяви, че на 3 и 4 април МИР и Европейската космическа агенция организират информационни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България, като до момента вече са регистрирани над 80 участници.

 

“Целта е да бъдат представени възможностите за участие на български фирми и научни организации в агенцията“, обясни той и добави, че тръжната процедура ще бъде отворена за подаване на проекти от 24 април до 16 май т.г.

 

По време на откриването на Семинара директорът на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към БАН Камен Илиев отбеляза, че космосът отново трябва да бъде сред приоритетите на българската държава.

 

А министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, отбеляза, че Центърът за аерокосмически наблюдения към МВР може да бъде мост към приемането ни в Европейската космическа агенция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3336 |23.03.2023 Дания се присъединява към Европейската агенция по отбрана . 19| 3320 |20.03.2023 ”Файненшъл таймс”: Европейската отбранителна промишленост може да не изпълни очакваните поръчки за Украйна . 0| 3309 |02.03.2023 Христо Христев: Саботаж на работата на Европейската прокуратура в България? . 2| 3191 |01.03.2023 Европейската прокуратура слага под лупа гафа на “Графа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads