Реклама / Ads
1| 3645 |09.01.2024 НОВИНИ

Уволнен шеф на полицията е оправдан и стана зам.-ректор на университет в Пловдив

.
Йордан Рогачев
Върховният административен съд потвърди решението, с което административните магистрати в Пазарджик отмениха уволнението на бившият шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев. То е било обжалвано, но според ВАС документът е правилен и следва да остане в сила.
 

Рогачев беше уволнен на 9 август 2021 г., а заповедта за това беше отменена през следващата година. Една от причините за наказанието му беше, че ползвал три служебни автомобила за лични цели. Според Административния съд в Пазарджик обаче нямало доказателства, че колите са се движели по разпореждане на директора или пък че той е пътувал в тях.


Върховните магистрати посочват, че при повторно разглеждане на делото е прието, че "е наложено дисциплинарно наказание за две нарушения, като второто от тях е следствие на първото: неизпълнение на заповед на министъра на вътрешните работи и използване на служебно положение за лична облага". Според тях обаче неспазването на правилника, който забранява ползването на техника за лични нужди не попада в хипотезата на "използване на служебно положение за лична облага". Освен това министърът на вътрешните работи е трябвало да определи 2 наказания за двете нарушения, което не било направено.


Пред съда са разпитвани служители на полицията по времето когато Йордан Рогачев е бил директор. От показанията им станало ясно, че макар и трите автомобила да са се движили до места извън Пловдивска област, а в пътните книжки да е бил записан градски маршрут, това не доказва, че са ползвани от полицейския шеф за лични нужди. Свидетелите са посочили, че документите се оформяли така, за да не се знае докъде пътува директорът.


Министерството на вътрешните работи трябва да заплати на Йордан Рогачев 1200 лв. разноски за адвокатско възнаграждение. Решението на ВАС е окончателно.


От ноември т.г. бившият директор на полицията е назначен като помощник-ректор на Медицинския университет в Пловдив. Начело на ОД на МВР-Пловдив беше от 31 юли 2019 г. до уволнението си, а преди това ръководи пазарджишката дирекция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8053 |09.01.2024 Проф. Вера Бонева: Паметникът на Шипка ще бъде обновен за 3 г. за 14 млн. лв., другото са политически лъжи . 18| 9883 |09.01.2024 НАСА и САЩ няма да изпържат мозъците ви и да дадат път на Антихриста . 2| 3832 |09.01.2024 Само във Фрог: Съдът отмени наказанията от министър К. Стоянов на бивши шефове на ОДМВР-Пловдив . 0| 4314 |09.01.2024 Ново увеличение на осигурителния доход за новите пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads