Реклама / Ads
4| 4111 |05.10.2022 НОВИНИ

Уволненият шеф на БАБХ Христо Даскалов поиска да е недосегаем, използва политиката за чадър

.
Христо Даскалов
Уволненият шеф на БАБХ Христо Даскалов поиска да е недосегаем. По примера на много отстранени от държавната администрация хора на високи нива, той не остана по-назад с претенцията, че политиката трябва да го закриля доживот и никой не трябва да не го мърда от поста му.
 

Поведението му го сложи в редицата на всички, които се жалваха, че са отстранени, защото или са политически лица и това е атака към самата партия, или пък са свършили невиждана по обем и значимост работа и по тази причина ги "изчегъртват".

 

В същото време Даскалов не обели и дума за скандалните разкрития на “Неудобните бг.”, според които за смешната сума от 11 000 лева, Даскалов успява да се сдобие с масивна къща от над 120 квадратни метра в центъра на Първомай и то от болен човек, който много скоро след сделката умира. 

 

Късният следобед днес   зам.-министърът на земеделието Крум Неделков съобщи, че  Даскалов е нарушил изборното законодателство като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. След завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други. И още – Даскалов сключва „неправомерно“ анекс към договор с изтекъл срок на действие. Отделно от това отива В Италия на разноски на БАБХ.


Въпреки изброените причини за махането си, Христо Даскалов реши да се изкара първи борец срещу мафията, като в пост във Фейсбук прокарва тезата, че е отстранен от апетитното  място заради скандалната му разправа с лабораторията за фитосанитарен контрол. Припомняме ви, че през май т. г. Даскалов прекрати дейността на лабораторията със своя заповед и прехвърли анализите за пестициди на влизащите от Турция плодове и зеленчуци на софийската държавна лаборатория. Това създаде безпрецедентна опашка от тирове, на които им се налагаше да чакат с дни, докато получат резултат от пробите. Тогава никой не потърси отговорност на вече уволнения шеф на БАБХ за тоталния хаос на границата. Нещо повече, нито една партия, дори и тези от коалицията “Петков” не застанаха зад него относно атаката срещу “Евролаб 2011”. 

 

Одит на ЕК пък установи, че новата организация за контрол на влизащите в България и Европа храни, създадена от българската Агенция по храните,  не може да гарантира нищо. Подобна негативна констатация е прецедент за страната ни, но и от този грандиозен гаф Даскалов се отърва. 

 

Разследване на Фрог установи, че в зоната за контрол на ГКПП - Капитан Андреево са били пратени новоназначени хора, които са криминално проявени. 

До ръководството на Агенцията бяха изпратени множество писма от служители. В тях се разкриваше, че инспекторите действат под натиск при новите условия на границата и са принудени да нарушават европейски директиви. Освен това се намирали под непрестанни заплахи за заморазправа.

 

Куриозът на всичко се оказа момента, когато всички съдебни дела бяха спечелени от фирма “Евролаб” и то на няколко инстанции. Въпреки това Даскалов отказа да изпълни съдебните решения и да пусне лабораторията да си върши работата. 

Цялата сага започна в момента, в който шефът на лабораторията Васил Димитров пръв сигнализира във всички медии, че олигарх е поискал бизнеса му.

 

След отказ да му се подчини,  го заплашил, че ще му стовари цялата държава на главата и ще успее да го отстрани.  В опита да докажат правотата си, бившите управляващи изпаднаха и в доста комични ситуации. Шефката на кабинета “Петков” Лена Бориславова,  например, незнайно защо също отиде да инспектира лабораторията. След това описа положението като “ужасно”, защото видите ли  “отделенията” за животни било по-чисто от болница. Тя изобщо “пропусна” факта, че лабораторията не се занимава изобщо с изследване на месо, а само  с тестване за пестициди на  няколко вида плодове и зеленчуци. И че няма как да е друго в бокса за животни, освен да е чисто. Все пак там животни не стъпват. 

 

Въпросната лаборатория е била акредитирана да извършва дейността, като всяка година  е била подлагана на щателна проверка от представители на ЕК. Отделно от това вътрешните изследвания на хранителните стоки в другите европейски държави не са засекли нито едно  разминаване с резултатите на  “Евролаб”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3284 |05.10.2022 Христо Даскалов аут от шефското място в БАБХ, обвини ГЕРБ за отстраняването му /обновена/ . 3| 3598 |05.10.2022 Иво Христов в Страсбург: Икономически егоизъм държи България на прага на Шенген . 25| 3972 |05.10.2022 Иво Христов: Голямата опасност е създаването на коалиция на войната . 9| 6858 |04.10.2022 Проф. Иво Христов за изборите: Предстои ни ”Многострадална Геновева” в три действия, има развод между леви и лява партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads