Реклама / Ads
47| 7759 |16.12.2020 НОВИНИ

СУ уволни проф. Михаил Мирчев заради изказвания

.
Михаил Мирчев
Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев. Това съобщиха във Фейсбук страницата на ”Софийски университет”.
 

Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности, откри единствената специалност „Хебраистика“ в страната и др.

 

На 18 ноември Общото събрание – върховният колективен орган за управление на Университета, със своя декларация преутвърди ангажимента на Софийския университет към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъди всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.

 

Припомняме, че студенти обвиниха проф. Мирчев в използване език на омразата. Според клипове на негови лекции, споделени във видео платфроми, той нарича ромите "доста агресивна общност", пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“, а чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира малцинство". 

 

През ноември от Студентско общество за равенство изпратиха писмо до ректора на СУ и образователния министър с молба проф. Мирчев да бъде отстранен. С декларация в подкрепа на преподавателя застанаха част от консервативните и националистическите групи, юристи и студенти. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 16050 |15.12.2020 Проф. Атанас Семов: Изборите у нас раждат диктатура на посредствеността, власт на случайните хора . 0| 3611 |12.12.2020 Проф. Тодор Попов: Хората с класическите алергии могат да проявят реакция към ваксината . 1| 3764 |12.12.2020 Проф. Илко Гетов: Надявам се на 31 декември да има разрешение за „Пфайзер“, на 12 януари за „Модерна“ . 8| 6668 |11.12.2020 Проф. Румен Гечев: Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но защо не се пълнят язовирите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads