Реклама / Ads
19| 7244 |16.12.2011 НОВИНИ

Уволниха шефа на паметници на културата

.
Вежди Рашидов
Министърът на културата Вежди Рашидов е уволнил дисциплинарно директора на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), по-известен като НИПК, арх. Йорданка Кандулкова.
 

 

Арх. Кандулкова потвърди новината, като обяви, че ще търси правата си по съдебен път.


Един от мотивите в заповедта за уволнение е мнението на арх. Кандулкова, изразено в медиите във връзка с реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас, с което според министерството е уронила доброто име на работодателя си.

 

„Единственото, което казах, е становището на института за този обект. През тези години работих с всички сили, но трябваше  да кажа „да” на неща, които са според мен „не” и не бива да се случват на културното наследство”, коментира пред Дарик арх. Кандулкова.

 

Начинът, по който бях уволнена, е изключително мръсен - без да ме повикат, просто дойдоха рано сутрин три дами в черно, за да има свидетели и ми връчиха всичко с куриер. Просто стрелба в упор, то не в упор, ами в челото!, допълни тя.

Според нея, когато човек бива освобождаван с толкова сериозно наказание, би трябвало да бъде повикан. Тя не само, че не е била повикана, но и е бил отказан разговор, който е резонен в такава ситуация.

 

Обидата е много голяма. Мисля, че за тези две години и половина работих абсолютно открито и опитах да решавам проблемите - явно това не е политиката на Министерството на културата, коментира още уволнената директорка.

Според нея при уволнението й не е спазен законът, макар че винаги можело да се намерят формални пропуски в работата й на ръководител на националния институт. Но институцията работела вместо със 60, с 48 човека, при липса на пари във фонд „Работна заплата”, с които да се запълнят останалите бройки.

Междувременно в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Константин Пенчев, министрите на правосъдието и на културата Вежди Рашидов и Диана Ковачева, работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство застават зад своя директор и протестират срещу уволнението на арх. Кандулкова.

 

Според тях основанията във вчерашната заповед за отстраняването й не отговарят на истината и са незаконосъобразни.

 

Уволнението на арх. Кандулкова е елемент от безпринципната и безотговорна политика на Министерството, категорични са специалистите в НИНКН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6243 |25.10.2011 Скулпторът Минеков: В. Рашидов чудовищно борави с културата . 6| 5920 |30.09.2011 МК не е душманин за хората на културата . 23| 5640 |19.09.2011 Уволниха Лотар Матеус, национали пируват в чалготека . 16| 6242 |08.07.2011 Борисов: Археологическите паметници трябва да привличат туристи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads