Реклама / Ads
0| 2324 |18.04.2024 НОВИНИ

Важна информация за българските граждани, които ще гласуват извън страната

.
Източник: личен архив
До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 
 

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице или то да бъде подадено електронно през сайта на Централната избирателна комисия.

 

В заявлението избирателят вписва на кирилица имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. Той вписва и настоящия си адрес или адреса на пребиваване, както и мястото извън страната, в което желае да гласува. 

Избирател, който има право да гласува в изборите за народни представители, но няма избирателни права да гласува в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се уведомява незабавно за това. В този случай заявлението се потвърждава само за изборите за народни представители.

Ако в изборния ден избирателят се намира в страната, той може да гласуват в избирателна секция по постоянния си адрес, като подават декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, съгласно Изборният кодекс.

 

Избирател, който не е подал заявление за гласуване извън страната, може да гласува в образувана избирателна секция извън страната, като при гласуването подава декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.В изборите за народни представители могат да гласуват български граждани, навършили 18 години към изборния ден, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

В изборите за Европейски парламент могат да гласуват български граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

 

Могат да гласуват и граждани на друга държава членка на ЕС, които отговарят на същите условия, не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани и имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2295 |18.04.2024 Германия арестува двама мъже, обвинени в шпионаж в полза на Русия . 2| 2274 |18.04.2024 Богданов с песимистична прогноза: Реалистичният сценарий е да не влезем в еврозоната в началото на 2025 г. . 9| 2393 |18.04.2024 Даниел Лорер: Наблюдаваме рокадите с известен хумор - борби между ГЕРБ и ГЕРБ в служебния кабинет . 15| 3288 |18.04.2024 Повдигнаха второ обвинение на Петя Банкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads