Реклама / Ads
0| 4659 |31.03.2016 НОВИНИ

Д. Вълчев: Грешка ще е шеф на партия от РБ да е кандидат за президент

.
Даниел Вълчев
" Една политическа формация, независимо дали партия или коалиция, каквато представлява РБ, има нужда да се явява на избори. Една партия или коалиция, която пропуска избори без свои кандидати, според мен не прави добре. Губи темпо, демотивира своите хора и т.н. Следователно е важно РБ да издигне своя кандидат-президентска двойка. Това е моето мнение", обясни той. Това каза Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите".
 
Профилът на човека, който ще бъде издигнат, трябва да се уточни много добре, добави Вълчев. "Според мен възможно най-лошата кандидатура е кандидатура на някой от шефовете на партия в блока. Това автоматично ще създаде напрежение в блока и резултатът ще бъде нисък", предупреди той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Новият антикорупционен закон, предлаган от ДБГ, ще бъде прилаган за лицата, заемащи три категории позиции - хората на високите етажи на властта като депутати, кметове, министри, хора, които вземат решения за публични средства като шефове на болници и университети, и позиции с повишен корупционен риск каквито са например началници на митнически бюра, главни архитект и други, стана ясно от думите му.

„Корупцията не е български проблем и в този смисъл поне западният свят има определена методика за справяне с този проблем. Различните държави се справят по различен начин. За съжаление ние сме от тези, които почти не се справят. Ако нещо различава корупцията в България от корупцията в Германия например е, че при нас в някаква степен това е станало правило", коментира още Вълчев.

Прозрачност на системите, стриктно прилагане на стандартите и премахването на т. нар. тесни места или хората с власт, които допускат корупционни практики, са стъпките, които ще покажат, че има ефект от борбата с корупцията.

Аантикорупционният закон няма да реши всички проблеми, но това ще е опит да бъде създаден единен антикорупционен орган, национално бюро, който обединява част от Сметната палата, Комисията за незаконното имущество (КОНПИ), Комисията за конфликта на интереси (КПУКИ) и аналитичното звено БОРКОР и ще се избира от Народното събрание, коментира още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6109 |16.03.2016 Пребиха двама мъже по погрешка в София . 9| 4337 |16.03.2016 Вълчев: Създава се бг ФБР; по-радикален ще е антикорупционният закон . 13| 6600 |15.03.2016 Моделът # КОЙ умува как да прецака партията на Местан . 18| 4250 |14.03.2016 Д. Вълчев: Задължителният вот отпада на второ четене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads