Реклама / Ads
0| 5222 |15.03.2007 НОВИНИ

„Вълчи сенки” тръгват по следите на Бен Ладен, българи им помагат

.
ЦРУ и Пентагона сформираха отряд от индианци, които се впускат да преследват "бащата на новия тероризъм". Български рейнджъри от контингента ни в Афганистан, ще бъдат ползвани за поддръжка на операциите. Десетки агенти пък минават под прикритие да следят негови приближени.
 
Огнян Стефанов

Български рейнджъри ще помагат на суперновия и свръх секретен доскоро американски отряд „Вълчи сенки” в преследването на Усама бен Ладен. Операцията бе обявена от Централното разузнавателно управление преди дни. По следите на терорист №1 се изпраща специално подразделение, което е тренирало в умопомрачителни условия, за да се справи с всички предизвикателства на пустинята и труднодостъпните скалисти райони, където би могъл да се укрива Усама. Рейнджърите са уникални по своя родов произход: всички са потомци на индианските племена навахо, сиу, лакота и апачи. Част от тренировките са се провели в Таджикистан и Узбекистан. Местни граничари са учили американците как да разчитат следи в каменисти и пустинни местности, как да преследват дълго време „дивеча” и да му залагат клопки. Първото съобщение за новия поход срещу Бен Ладен бе на австралийското издание The Australian, което запазва в тайна източниците си на информация.
Дни преди старта на операцията, „бащата на новия терор” Усама навърши 50 години. Какво са му подарили и пожелали приближените, никой не знае. Знае се обаче, че определената за главата му награда от 25 млн. долара все още е непокътната. Никой досега, вече пет години, не се е обадил да съобщи ценна информация за убежищата на Бен Ладен и да се опаричи. Не се е появил и доносник, който дори анонимно да насочи преследвачите на Бен Ладен. Според секретен доклад на ЦРУ от декември 2006 г. 5 военни експедиции досега са се провалили, а загиналите елитни „ловци на глави”, действали под прикритие, са около 40.
Този път Пентагона и ЦРУ са прибягнали до странно решение, което обаче има своята логика. По дирите на Осама тръгва отряд, попълнен от индианци. Те са изключително издръжливи и лоялни. Тях не ги плаши пустинята и глада, дори смъртта приемат снизходително. Новият отряд ще бъде подпомаган от подразделения на пакистанската армия, обучени да действат в пустинни местности. В отделни операции на територията на Афганистан обаче, ще бъдат включвани и българи от контингента, който в момента се готви за мисия там. Целта е Бога на терористите да бъде принуден да направи грешна стъпка. Без отговор досега обаче е главният въпрос: къде все пак се крие Бен Ладен.
Според изявление на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ вице-адмирал Майк Макконъл, още през първите пролетни дни, водачите на терористите Бен Ладен и дясната му ръка Айман ал-Зауахири са започнали изграждането на нови тренировъчни лагери в северозападен Пакистан. Това наложило десетки агенти на ЦРУ спешно да бъдат командировани под прикритие в този регион. Други ще преминават границата с Афганистан, откъдето ще следят действията на негови поддръжници.
Тук е мястото да отбележим, че от 1996 година досега, американските служби са изпратили по дирите на известния терорист над 12 000 обучени офицери и войници, но без резултат. По данни на секретните служби, за първи път от началото на операциите срещу Ал-Каида, в подобни спецотряди ще бъдат включвани и българи от мисията ни в Афганистан. В момента нашите момчета тренират усилено под ръководството на румънски инструктури, които вече са участвали в подобни операции. До дни наша рота ще поеме вътрешната охрана на летището в Кандахар, южен Афганистан. В момента българско подразделение охранява националното летище в столицата Кабул. Днес правителството ще гласува изпращането на рейнджърите. Мисията ни от 400 човека ще струва на българския данъкоплатец около 15 млн. долара. В доклад на Разузнавателно управление към Генщаба от миналата седмица има описание на обстановката в Афганистан, направена от командира на контингента ни в Кабул подп. Петьо Кирков. Според нея, с настъпването на пролетта, терористичните атаки на муджахедините са се активизирали с цел дестабилизация на властта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5489 |23.05.2007 Известни са вече 18-те представители на България в Европейския парламент . 0| 6088 |27.05.2007 Четирима българи се обръщат с „Хамър” в Ирак, единият е със счупен таз . 0| 7518 |11.05.2007 Песента "Вода" ще звучи на финала на Евровизия, българи от цяла Европа се стягат за гласуването . 0| 5327 |13.05.2007 Половината българи не могат да си позволят да се лекуват, масово не си знаем правата като пациенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads