Реклама / Ads
0| 3197 |29.07.2022 НОВИНИ

Валентин Николов: Правителството обеща танкери – незнайно от къде, незнайно от кого и незнайно как

.
Валентин Николов
Правителството обеща някакви танкери – незнайно от къде, незнайно от кого и незнайно как. Те не могат да дойдат без да е договорена точката за втечнен газ. Това заяви бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов по БНТ.
 

"Всички капацитети на терминалите за втечнен газ са резервирани. Т.е някой трябва да даде своя резервиран капацитет на нас. Ние още от февруари призовавахме да не се изтегля газта от „Чирен“, но те продадоха газа на висока цена“, обясни бившият шеф на БЕХ. В Турция операторът на точката казват каква е цената. Там друг оператор няма да се допусне. На Ревитуса всичко е запълнено“, предупреди Николов.

 

„Най-важното, което трябва да реши служебното правителство е проблемът със заложените информационни бомби, да знаем кое е най-добро за България и кое на по-поносима цена“, подчерта той.

 

На въпрос дали трябва да започнем да получаваме газ от „Газпром“ по действащия си договор, Валентин Николов заяви: „Имаме форсмажор на руския президент, има променени плащания, на което не сме се съгласили. Накрая на годината има клауза, че ползвали или не, ще трябва да платим един милиард долара неустойка. Ако ще плащаме – по-добре да вземем този газ. Ние трябва да се подготвим – хранилището ни в „Чирен“ е най-малко запълненото в Европа (45%). Това, обаче не трябва да бъде за сметка на клиентите, трябва да осигурим газ. В повечето случаи ползваме руска газ през посредници. Най-вероятно цяла зима ще ползваме такава.

 

Нито цената, нито количествата са договорени, а това убива бизнеса“, предупреди Николов. Във връзка с появилата се информация, че може да купуваме ядрено гориво от Уестинхаус, за да намалим зависимостта си от Русия, Николов заяви: „Независимо какво гориво ще използваме, ние нямаме възможност да изнасяме отработено гориво. Някой излъга Уестинхаус, че договорът е готов. Защо премиерът отиде там?“, попита бившият шеф на БЕХ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3035 |29.07.2022 Александър Николов: Поскъпването на газа не се дължи на посредниците . 0| 9673 |29.07.2022 Крум Зарков: Г-жо Нинова, президентът не гласува вот на недоверие на правителството . 0| 9876 |29.07.2022 Полковник от резерва Кирил Арсов: Някои плюят по правителството на Петков и ритат срещу себе си . 0| 4827 |28.07.2022 На прощаване правителството вдигна заплатите в областните администрации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads