Реклама / Ads
6| 5847 |24.10.2022 НОВИНИ

Валентин Николов: Русия може да блокира работата на АЕЦ „Козлодуй”

.
Валентин Николов Източник: стоп кадър
Трябва бързо да се диверсифицираме по отношение на ядреното гориво за АЕЦ, защото виждаме какво става с газа. Това заяви в ефира на bTV бившият шеф на БЕХ Валентин Николов. Той предупреди, че за съжаление Русия може да блокира работата на АЕЦ „Козлодуй” , тъй като технологията е руска и техни фирми и институти единствено могат да работят по някои нейни аспекти. По същата причина и реакторите, купени за АЕЦ „Белене”, едва ли ще могат да бъдат използвани.
 

Единствената алтернатива за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй” е в Чехия, обясни Николов.

 

"Там има ядрен завод на „Шкода“, където можем да заменим някои от компонентите, но още работим с Курчатовския институт, който прави физически анализ. Тук обаче трябва да се работи внимателно в тази посока и мисля, че трябва да има малко по-голяма тишина“, смята Николов.

 

"По въпроса за диверсификацията в ядрената енергетика трябва да се работи „по-тихо”. Има възможност поетапно да се смени горивото, с друго, което не е руско." подчерта Николов.  Според него само енергийния регулатор може да вземе решение за това.

 

"Консултативният съвет към министъра на енергетиката, може да е съставен от специалисти, но те не носят никаква отговорност за разлика от регулатора", подчерта Николов.

 

По думите му след нахлуването на Русия в Украйна, е мираж в близко бъдеще у нас да е възможна реализацията на проекта "Белене" с предварително закупените от България руски реактори.

 

"Можем да продължим напред с много ясна и точна стратегия. 70% от хората у нас подкрепят ядрената ни програма, но за съжаление, нямаме стратегия", заяви Валентин Николов.

 

Той каза още, че ако заложим на мощности от "Уестингхаус" и скоро започнем строителство на техен реактор, той ще е готов през 2034 г.

 

"Всички зависими страни от Русия трябва да направят всичко възможно максимално бързо да намерят други източници на уран“, подчерта Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10713 |24.10.2022 Русия подготвя нова мобилизационна вълна . 5| 2806 |24.10.2022 Кулеба и Блинкен: Русия може да използва ”мръсна бомба” като претекст за нова операция . 2| 3680 |23.10.2022 Русия създава петролен флот в сянка . 2| 2772 |23.10.2022 Христов: Минимум две компании, независими от Русия, ще участват в търга за АЕЦ „Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads