Реклама / Ads
7| 9608 |15.03.2018 НОВИНИ

Г-н Валентин Радев, ние не рупаме доматите с колците!

.
Шефът на МВР Валентин Радев явно ни взима за прости. Изтъпани се онзи ден и рече, че недостигат ченгетата на улицата. Така опита да оправдае напъните на партията му да даде полицейски правомощия на частните охранителни фирми.
 

Радев, обаче пропуска нещо много важно и то е , че все още има хора, които по силата на свежите им спомени знаят какви напъни направиха през последните години управляващите за да „наситят” улицата с ченгета. По време на кабинета на Пламен Орешарски, в МВР беше закрита най-печелившата структура във вътрешното ведомство-СОД /Сигнално-охранителната дейност/. Един от мотивите, с които ни беше обяснена тогава реформата беше, че така около 3500 ченгетата реално ще могат да да се включат в борбата с битовата престъпност. Къде реално отидоха тези униформени, един Бог знае. Разбра се, обаче, че те не „кацнаха” на улицата.

 

Министър Румяна Бъчварова от кабинета „Борисов 2” продължи да „мисли” в тази посока. По нейно време беше решено служителите, които стоят на пропуски във всички сгради на МВР, да бъдат заменени от цивилни пазачи. Тогава пак ни обещаха, че въпросните ченгета, които са около 800 души, ще се втурнат да ловят апаши. Това не се случи. Малцина си спомнят, че ГЕРБ предприе и друга решителна стъпка в тази посока. За да освободи кварталните от бумащината, която ежедневно ги залива, им назначиха около 500 помощници.

И пак ни окъпаха в приказки от рода на това, че така районните инспектори щели да имат време да обикалят и да знаят по-добре кой какви ги върши. Проектът бързо пропадна заради липса на достатъчно финансови средства. Пак по време на кабинета „Борисов 2” бяха съкратени 300 бройки от оперативните дежурни части. Тези хора също трябваше да бродят по села и паланки, за да хващат бандитите, които не спират да ограбват и убиват възрастни хора.


Като теглим чертата излиза, че през последните години, от всевъзможните скопени реформи в МВР, близо 5000 нови полицаи, колкото са и селата в България,  трябваше да се появят на улицата. Правилно прочетохте- пет хиляди. Къде са те сега?  Вместо да бродят между нас навън, където опасности дебнат отвсякъде,  болшинството служители предпочетоха да напуснат системата. Големите  връзкари  пък се уредиха с по-топли местенца, основно в администрацията. А улицата остана „пуста”. Спомняте ли си, че докато беше министър на няколко дни, Радев троснато ни рече, че няма как във всяко село да тури полицай. Неговите хора от ГЕРБ явно бързо му дръпнаха юздите, защото малко по-късно смени позицията си на 180 градуса. Иначе щеше да излезе , че гербаджиите ачик  са ни лъгали през цялата предизборна кампания. Не, че не е така!

 

Ако управляващите могат с подобни реформи да заблудят някого в безкористните си намерения, то за служителите на вътрешното ведомство е ясно като бял ден, че зад всички подобни промени има нещо гнило. И то е свързано основно с конкретни политически и бизнес интереси. За такива случаи народът би казал: Г-н Радев, ние не рупаме доматите с колците!

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5501 |16.02.2018 Валентин Михов: Боби Михайлов спечели по типичен български вариант . 6| 4613 |13.02.2018 Въпреки провалите на МВР Валентин Радев няма да реформира системата . 9| 4413 |18.01.2018 60% одобряват президента Радев, сочи изследване на „Галъп“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads