Реклама / Ads
0| 2856 |20.04.2022 НОВИНИ

Валентина Узунова: Три парламента не направиха и опит за стабилизиране на топлофикационните дружества

.
Три парламента през изминалата година не направиха и опит за стабилизиране на топлофикационните дружества в България, които стремглаво летят към финансов колапс и не могат да изпълняват ангажиментите си в обществен интерес. Не е възможно години наред цената на природния газ да е изключително висока спрямо продажната цена на топлинната енергия, определена от КЕВР. Цената на въглеродните емисии също убива бизнеса на топлофикационните дружества.
 

Това е мнението на Валентина Узунова, която е експерт от БСП в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. Тя, заместник-председателят на комисията Николай Велчев, председателят на районната организация на партията в „Люлин“ Тони Попов и общинският съветник Калоян Паргов се включиха в протеста на работещите в „Топлофикация София“.

 

По думите й дружеството е станало обект за говорене на хора, които може би не осъзнават, че обслужват интересите на енергийната мафия в България. Или пък осъзнато обслужват енергийни проекти за получаване на зелена енергия с имагинерно заложени грандиозни резултати.

 

Тя припомни, че групата на БСП в Столичният общински съвет в лицето на бившият й дългогодишен председател Калоян Паргов през последните 10 години непрестанно е поставяла за решаване въпросите за оздравяване на „Топлофикация София“ ЕАД.

 

„Нашите общински съветници не са били безразлични към съдбата на работниците на дружеството, което показахме и по време на вчерашния протест“, изтъкна енергийният експерт и допълни, че социалистите настояват за подобряване на производствената база в столичната топлофикация, за обновяване на топлопреносната мрежа, за достойни и безопасни условия на труд и заплащане на персонала.

 

Според Валентина Узунова всичко това не зависи само от волята на общинските съветници, но от тях зависи да са единни и упорити в действията си, които могат да доведат до реални резултати като например компенсации за скъпия природен газ, както направиха за своята промишленост Германия и Полша.

 

„Ускоряване на приемането от Народното събрание на дефиниция за понятието „енергийна бедност“. Това законодателно действие е в основата за приемане на пакет от социални мерки и политики, които ще доведат милиони български домакинства с ниски доходи до социално поносими цени на енергията, чрез директно получаване на енергийни помощи и до финансиране на дълбокото обновяване на сградния фонд“, убедена е Узунова.

 

Тя обясни, че ако има обединена позиция на българските евродепутати и съответно събиране на заинтересовани страни за приемане на решение в Европейските органи, това може да доведе до преразглеждане на въпроса с цените на въглеродните емисии.


„Групата на съветниците от БСП беше инициатор за провеждане на независим технически и технологичен одит в „Топлофикация София“ ЕАД. В резултат на това последва и разработката на програмата за оздравяване, приета от Столичния общински съвет“, каза още експертът.


Тя посочи, че има европейски държави, в които общините и асоциациите на потребителите с обединени усилия искат от регулаторните си енергийни органи определяне на специални регионални цени на природния газ за нуждите на топлофикационните дружества.


Узунова даде пример за възможни специални доставки – дружеството „Лукойл“, което консумира 30% от природния газ в България. Другите 30% се консумират от „Топлофикация София“. Доставките на природен газ за „Лукойл“ са договорени от тях на специални цени.


„Считам, че Градската организация на БСП и нейните общински съветници ще успеят да обединят усилията си с другите колеги от Столичния общински съвет в името на това „Топлофикация София“ да изпълнява своите цели като дружество, предоставящо социални и обществени услуги на гражданите“, категорична е Валентина Узунова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2783 |20.04.2022 Започна националният протест на пътните строители пред парламента . 0| 3016 |19.04.2022 Виктория Василева: Всеки лев да се харчи прозрачно и да минава през парламента . 0| 2703 |15.04.2022 ИТН предлага парламентарна комисия да следи за плащанията на всяко министерство . 0| 2913 |14.04.2022 Горещи дебати в парламента заради закриването на специализираната прокуратура и съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads