Реклама / Ads
1| 3304 |01.03.2023 НОВИНИ

Валери Йорданов: Може и да остана в Народния театър, за да има партизани в тази гора

.
“Може и да остана в Народния театър, за да има партизани в тази гора”. Това заяви пред bTV актьорът Валери Йорданов. Финалното му решение ще бъде обсъдено с адвокатите му. Думите му идват след заканата му да си тръгне от първата ни трупа на фона на продължаващите в Народния театър скандали. Йорданов настоява за пълна ревизия в най-стария професионален театър у нас.
 

Арогантно е бил уволнен по думите му вече бившият главен режисьор на Народния театър Александър Морфов. Припомняме, че дисциплинарното му уволнение дойде след новината, че и пиарката Велислава Кръстева напуска поста си, но по свое собствено желание. 

 

Кръстева и Морфов, както и директорът на Народния театър Васил Василев станаха главни герои в скандала в първата ни трупа, избухнал след като Морфов надраска на вратата на Кръстева “ДПС” и “Изчезвай”. Вчера в редакцията на ФрогНюз бе изпратен и запис, в който мъж, за когото се твърди, че е Василев, заплашва Александър Морфов мутренски. 

 

Целият запис може да чуете тук. 

 

След случилото се пред Народния театър имаше протест на актьори в подкрепа на Морфов. Тази вечер също ще се проведе демонстрация.

 

“Според мен Александър Морфов беше арогантно уволнен. Преди това имаше опит, чрез устройствен план, тази длъжност да бъде премахната от министър на културата. Г-жа Кръстева обаче си е подала оставката, доколкото разбирам, и ще продължи сполучливо да изпълнява задълженията си в парламента към определена политическа партия“, заяви Валери Йорданов пред bTV.

 

Йорданов недоумява, защо е невъзможно ресорният министър да изиска от директора на театъра отчет “за дарения, за фирми, за раздадени допълнителни пари“. Според него министърът изисква такива отчети, но не ги получава.

 

От своя страна Народният театър "Иван Вазов" публикува позиция за уволнението на Александър Морфов.

 

Ръководството на театъра се оплака, че през последните четири месеца Народният театър "Иван Вазов“ е бил "подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти".

 

За разразилия се конфликт от театъра обвиняват бившият министър на културата Велислав Минеков:

 

"Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия".

 

От Народния театър коментират и двете отстранявания на Кръстева и Морфов:

 

"Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел "Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър "Иван Вазов“.

 

В становището се изтъкна, че позицията "Главен режисьор“ е била създадена от настоящото ръководство на театъра "специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи".

 

Услужливо се пропукса, че именно с тази концепция за връщането на режисьорите Морфов и Гърдев в театъра, Василев е спечелил конкурса. Освен това репутацията на Нродния театър се гради години наред, благодарение на труда и творчеството на големите имена на Морфов и Гърдев.

 

Административните аргументи, с които е отстранен Морфов са:

 

"Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра".

 

"За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция."

 

Странно е, че аргументът за неразбирателство се изтъква, тъй като точно ръководството направи всичко възможно да разедини колектива, като предложи високи заплати и бонуси на тези, които го подкрепят.

 

Верността има цена. Жалко е, когато тя е материолно обвързана и не се отнася до творчество, идеи, изкуство, а единствено до материална изгода, облаги и опит да бъде спасена работната позиция. 

 

Добрата новина е, че спектаклите на Александър Морфов „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“ ще бъдат част от репертоара на театъра. Режисьорите Диана Добрева и Явор Гърдев остават като щатни режисьори в Народен театър „Иван Вазов“. Ключово е, че изкуството остава. То е водещо. Творецът Александър Морфов ще бъде запомнен подобаващо. След време грозните скандали ще бъдат забравени, макар зловредните и нараняващи последици, които носят със себе си. Тъжното е, че въпреки битките, не бе отвоювана каузата, за която бяха водени - свобода в изкуството, отстояване на собствена позиция и мислене. Жалко е, че част от колегите и обществото не разбра битката на Морфов, която в крайна сметка беше и за тях.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3524 |01.03.2023 Признание: МОСВ не може да се справи с нарушенията в ТЕЦ-овете . 10| 3332 |28.02.2023 Ива Митева като ”добра” орисница прогнозира, че при задаващата се конфигурация трудно може да има кабинет . 5| 3836 |26.02.2023 Бащата на “Магнитски”: България теоретично може да наложи вето на санкциите . 8| 3508 |25.02.2023 Радан Кънев: Героизмът и саможертвата на украинския народ са основният фактор за спиране на агресията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads