Реклама / Ads
9| 5944 |30.11.2018 НОВИНИ

Валери Симеонов: Газовият хъб „Балкан“ е все едно да си купиш кола без резервоар

.
Валери Симеонов Източник: БГНЕС
Депутатите одобриха промените в енергийната стратегия на страната до 2020 година. Поправките минаха с гласовете на 172 депутати. „За“ гласуваха 162, „против“ нямаше, 10 се въздържаха.
 

Като основна задача в стратегията е заложено изграждане на нова над 470-километра инфраструктура в посока от газоразпределителната станция в Петрич по посока Провадия към Сърбия. За строителството ще са необходими над 2,8 млрд. лева. Като друга мярка в стратегията е заложено България да участва с миноритарен акционерен дял – между 10 и 20 млн. в строежа на терминала за втечнен газ (LNG) в Александруполис, Гърция.

 

Стратегията обхваща още и изграждането на електронна борса за търговия и на газовия хъб „Балкан“. Като основни източници за неговото захранване е посочено – от Русия , местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ.

 

„БСП подкрепя поправките, тъй като осъзнаваме тъй като нямаме друг избор, ако искаме да останем като ключов фактор на газовата карта на Балканите. Същевременно, ще следим внимателно какво вършат управляващите и няма да допуснем разхищаване на обществен ресурс и просрочване при изпълнението на договорите”, заяви депутатът Таско Ерменков.

 

Според него газовият хъб „Балкан“ няма да стане без второ газово хранилище в страната и без участието на руска газ. А както е вече известно с изграждането на „Турски поток“ от 2020 година „Газпром“ ще спре преноса по Трансбалканския газопровод – от Румъния през България за Турция.

 

Ерменков повтори и в пленарна зала свое изказване в ресорната парламентарна комисия, с което се чуди защо е необходима специална стратегия, като измененията може да минат и само с решение на Министерски съвет. Неговото обяснение е, че за пореден път кабинета използва депутатите като „санираща институция“, като има по-висок рейтинг и одобрение навън за разлика от Министерски съвет.

 

А за инвеститорите е важно да има спокойствие и сигурен гарант. Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов отбеляза, че очаква по новата тръба да има интерес към Сърбия и привлечените средства от „Булгартрансгаз“ за изграждането бързо ще бъдат възвърнати от транзитните такси.

 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че няма да подкрепи стратегията и проектите, докато управляващите не го убедят, че ще има дивиденти от тях. На бившия вицепремиер му омръзнало да се хвърлят като мантри някакви проекти без видими печалби за страната. Според Симеонов такива бяха проектът Бургас-Александруполис и „Южен поток“, от които след дълги дебати страната, за щастие, се отказа. „Газовият хъб „Балкан“ е все едно да си купиш кола без резервоар“, смята Симеонов, цитира БГНЕС.

 

Рамадан Аталай от ДПС подкрепи колегите си от БСП и допълни, че според него състоянието в енергетиката се влошава с всяка изминала година. „Изграждането на новата тръба виждам като възможност да си осигуряваме допълнителна газ в случай на кризисни ситуации с оглед на още по-задълбочените руско-украински отношения и спирането на потока през Украйна. Така че, 2009 година ще ни се види като бял ден, ако не вземем мерки“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4102 |28.11.2018 Първан Симеонов: Има ерозия в подкрепата на управлението . 0| 3958 |21.11.2018 Валери Симеонов се отказа от обещаното изявление . 3| 4628 |21.11.2018 Раздор в НС: БСП иска премиерът да обясни защо маха Валери Симеонов /обновена/ . 0| 3569 |20.11.2018 Обсъждат проекта на Закона за социалните услуги, но без Валери Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads