Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

2| 3387 |27.04.2021 НОВИНИ

Валят и концесии: На прощаване ”Борисов 3” дава под наем на друг плажа край Велека за 15 г.

.
Източник: БГНЕС
Кабинетът в оставка продължава с абсурдни и съмнителни решения да повдига въпроси съвсем на изпроводяк. Освен рокади в ключови сектори съвсем в “12 без 5”, за да бетонира свои хора, правителството реши внезапно да прекрати договор за концесия на морски плаж и така да открие нова процедура с чисто нов концесионер за 15 години.

Този път на прицел е плажа край устието на р. Велека. С решение на 14 април правителството открива нова процедура за отдаване на концесия на плажа, който с договор до 2022 г. се управлява като проект за екологичен и природосъобразен туризъм. Не е ясно защо министърът на туризма в оставка Марияна Николова е предложила процедура да се открие толкова рано. Аргументът е там да се осигурят водно спасяване, здравно и медицинското обслужване, както и санитарно-хигиенно поддържане.

 

През 2017 г. концесионер става фирма “Ундис”. Тя развива мястото с минимално въздействие върху околната среда. Очевидно обаче договорът ще бъде прекратен предсрочно. Освен това в средата на декември миналата година е подписано споразумение между министерството и фирмата, според което срокът на концесията се удължава до 11 ноември 2022 г. 

 

Затова и фирмата смята да обжалва. Според “Ундис” решението е взето на база на “немотивиран, необективен и подреждащ” доклад на министерството с изтичащ мандат.

Освен това решението е обнародвано на 23 април. Тогава вече в сила бе решението на 45-тото Народно събрание, с което се наложи мораториум върху действията на правителството в оставка до нов кабинет. 

 

В аргументите за предприемането на процедурата за концесиониране на плажа е записано, че нейната цел е "част от морски плаж "Устие на р. Велека" да бъде обезпечен със задължителните по Закона за устройство на черноморското крайбрежие водно спасяване, прилежаща акватория, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка, както и с предоставяне на “услуги от обществен интерес”, пишат от “Дневник”. 

 

Взетото и вече обнародвано решение на Министерския съвет в началото на подготовката за летен сезон 2021 представлява за нашето дружество изключителна икономическа вреда, пише в становището на "Уиндис". 

 

От компанията твърдят, че край устието на Велека са изградени медицински пункт, пет оборудвани спасителни поста, тоалетни с прилежаща инфраструктура. Назначени са спасители и медицинско лице, а предстои и подновяване на договорите с община Царево и ВиК - Бургас, за извозване на сметта и отпадните води.


Абсурдът на ситуацията, в която е поставен наемателят на плажа, е и в това, че ако изброените дейности, изисквани по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, не бъдат изпълнени преди началото на предстоящия туристически сезон, това ще е фактическо нарушение на договора за наем, което ще е и предпоставка за неговото прекратяване.

 

Плажът край устието на р. Велека попада в територията на Природен парк "Странджа", в границите на "Натура 2000", и е част от едноименната защитена местност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 19| 6305 |23.04.2021 На прощаване ”Борисов 3” неотложно отпусна близо 5 млн. за изкуствен остров край Варна . 9| 4135 |14.04.2021 На прощаване: Борисов събира кабинета за последно . 3| 2863 |07.04.2021 Още петдесетолевки валят пиарски за пенсионерите и през април . 7| 3242 |06.03.2021 Македонците присвоиха Ботевото „На прощаване“ (ВИДЕО)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ