Реклама / Ads
17| 2584 |26.07.2024 НОВИНИ

Вандалски атаки предизвикаха хаос в транспортната система на Франция в деня на откриването на Олимпиадата

.
Париж
Три високоскоростни маршрута на френските железници са пострадали при координирани вандалски прояви, нарушили сериозно трафика часове преди церемонията по откриването на лятната Олимпиада в Париж. Подпалвачи са атакували съоръжения по линиите между столицата и западната, северната и източната част на страната.
 

Пожарите са предизвикани по инсталации на държавната железница SNFC по линиите от Париж към западната, северната и източната част на страната. От компанията призоваха всички пътници да отложат пътуванията и да не ходят до жп гарите.

Спортният министър Амели Удеа-Кастера осъди вандалските атаки и ги нарече "координиран саботаж".

 

Заради атаките са спрени и влаковете на Евростар, които минават под Ламанша и са най-бързата връзка между Лондон и Париж. Очаква се да има редица отменени влакове, както и силно закъснение по графика.

 

"Заради координирани злосторнически актове, засегнали високоскоростното трасе между Париж и Лил, всички скоростни влакове към и от френската столица се отклоняват през класическото трасе в петък, 26 юли. Това удължава времето за пътуване с около час и половина", обяви Юростар.

 

Мерките за сигурност по основните гари и спирки в столицата Париж са допълнително затегнати. Все още никой не е поел отговорност за вандалските прояви довели до блокиране на железопътния транспорт в деня на откриването на Олимпийските игри.

 

Около 3 милиарда зрители се очаква да проследят пред телевизионните екрани най-голямото шоу на планетата. Френската столица е домакин на лятна Олимпиада за първи път от 100 години. За първи път откриването ще се проведе извън стадион. 7 хиляди атлети ще преминат 6 километров участък по река Сена под погледа на 300 хиляди зрители. Засега са известни малко подробности - има спекулации, че сценарият включва изпълнения на Селин Дион и Лейди Гага.

 

Артистичният директор на церемонията Томас Жоли заяви, че иска да покаже Франция в цялото й многообразие. За първи път е гарантиран паритет на половете - ще се състезават 5250 мъже и още точно толкова жени.

 

Прогнозната цена на игрите е 9 милиарда евро. На откриването ще присъстват 120 държави и правителствени ръководители, сред тях и българският държавен глава

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3967 |26.07.2024 Загиналият в Елин Пелин е доцент Петър Шишков . 7| 73416 |26.07.2024 Важни новини за плащанията с карта в Билла, Лидл и Кауфланд . 25| 8752 |26.07.2024 Украйна унищожи прехвалена руска техника и много агресори, отблъсквайки "желязна" атака в Донецка област . 2| 2259 |26.07.2024 Бивш шеф на НСлС: Огънят унищожава почти всичко, но винаги остават следи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads