Реклама / Ads
0| 3684 |14.09.2016 НОВИНИ

Външни министри се обявиха срещу по-голяма интеграция в ЕС

.
Франк-Валтер Щайнмайер
Германският и датският външни министри се обявиха срещу нови опити за по-голяма интеграция в ЕС след Брекзита. След среща с датския си колега Кристиан Йенсен, дипломат номер едно на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че опитите да се преработят настоящите европейски договори ще доведат до сложни и продължителни преговори, които няма да стигнат до никъде, предаде Ройтерс.
 
Вместо това страните членки трябва да се фокусират върху онези въпроси, будещи най-голямо безпокойство, като миграцията, високата младежка безработица и сигурността - теми, по които в миналото ЕС не успя да постигне съгласие, коментира Щайнмайер.

Датският външен министър се съгласи с домакина си и каза, че сега не е време за задълбочаване на интеграцията, предвид скептицизма относно съюза, изразен на референдумите във Великобритания и Дания през миналата година.
На 4 декември 2015 г. датчаните отхвърлиха на референдум предложението за засилване на сътрудничеството с ЕС в сферата на сигурността.

Не искаме един ЕС, който да предприема стъпки за по-голяма интеграция точно сега. Искаме вместо по-голяма интеграция, да има по-добра интеграция, каза Йенсен.
Като пример той посочи това, че европейските лидери отдавна говорят за енергиен съюз, но не са предприети конкретни стъпки в тази насока.

Вишеградската група - Унгария, Чехия и Словакия и Полша. настояват за реформи, с които да се даде по-значителна роля на страните и националните парламенти за сметка на правомощията на Европейската комисия.

Полският премиер Беата Шидло призова вчера на среща във Варшава председателя на Европейския съвет Доналд Туск на предстоящата неофициална среща на върха на Европейския съюз в Братислава в петък, 16 септември, да подеме инициатива за реформиране на съюза, предаде Франс прес.

Тази среща трябва да даде първия тласък по пътя към промени в ЕС. Съюзът се нуждае от промяна, ние трябва да го реформираме, каза Шидло в изявление, обобщено от говорителя й Рафал Бохенек.

Промени в ЕС са необходими и те трябва да започнат на срещата на върха в Братислава, повтори говорителят, уточнявайки, че тази позиция е резултат от консултациите с останалите членове на Вишеградската група.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3825 |05.09.2016 ИДИЛ остана без връзка с външния свят . 0| 4217 |31.08.2016 Кунева разхвали министрите, Р. Кънев бил блудният син . 0| 5146 |30.08.2016 Ким Чен Ун екзекутира министри със зенитно оръдие . 0| 5126 |29.08.2016 Обявиха обществена поръчка за 16 км от АМ ”Хемус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads