Реклама / Ads
16| 3578 |19.01.2023 НОВИНИ

Външният министър: Статията в "Die Welt" е без значение за отношенията ни с Русия, но сме обект и на военни действия

.
Николай Милков
По отношение на войната в Украйна възможностите на дипломацията силно се е стесниха. Относно регулирането на конфликта, дипломацията няма да има функция, по отношение на подписването на мирно споразумение в момента това е невъзможно. Дипломацията обаче има много важно значение за обединения отговор на Европа, изготвянето на санкциите и как в тях да бъде отчетен интересът на отделните нации. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков.
 

В отговор на въпрос за статията на германския всекидневник "Die Welt", в която се казва, че България е изпратила оръжие и горива за Украйна при кабинета "Петков", той уточни, че не няма информация за официални документи за договорки между България и Украйна за изпращане на военна помощ за Киев.


Някои биха възприели това като проблем, други – като нещо, което е било възможно към тогавашния момент. Аз смятам, че трябва стриктно да се спазва решението на парламента и да не се излиза извън неговата рамка. Ако решението на парламента е спазено, значи, че нямаме проблем в тази връзка, заяви Милков по bTV.


Очевидно това би довело до допълнително напрежение в двустранните отношения с Русия, но така или иначе те са в най-ниското си ниво. В практически план това няма някакво особено значение. В тази ситуация на война в Украйна и предвид, че ние сме обявени от Русия за неприятелска страна е много трудно да се мисли за подновяване на диалога, посочи външният министър.

 

По думите това, че сме обявени от Москва за неприятелска държава, поражда доктринални последици. България би могла да бъде разглеждана като обект на определени потенциални действия, включително и военни, отбеляза Николай Милков.


По повод темета за отношенията на България и Република Северна Македония, той заяви: Българската страна направи много за защита на българския интерес в РСМ. Искам специално да отдам заслуженото на усилията на президента, който повече от година беше сам срещу всички и благодарение на него успяхме да постигнем включването на българите в Конституцията на РСМ. Това е гаранция за защита на правата им.


Трябва да използваме изработения механизъм за решаване на проблемите ни със Северна Македония, каза още министърът на външните работи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3013 |12.01.2023 Съветникът на здравния министър: Обсъжда се бърз внос на дефицитни лекарства . 1| 3006 |11.01.2023 Външният министър: 1 октомври е евентуалната дата за членството на България в Шенген . 0| 3057 |07.01.2023 Здравният министър: В аптечната мрежа липсват малко лекарства, а не 300 медикаменти . 3| 3402 |03.01.2023 Външният министър на Израел обсъди с Лавров двустранните въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads