Реклама / Ads
3| 2800 |21.11.2022 НОВИНИ

Външно осъжда нападението срещу българския културен клуб в Охрид

.
МВнР
Министерството на външните работи остро осъжда престъплението, извършено през нощта на 20 срещу 21 ноември 2022 г. срещу Културен клуб „Борис III”, в град Охрид. Това се казва в позиция на ведомството. От там допълват:
 

Това е второ посегателство срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Северна Македония. Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството в отношенията между България и Северна Македония.

 

Случващото се следва да се разглежда в контекста на опита за опожаряване на клуб „Иван Михайлов“ в Битоля и героизирането на извършителя му; на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в Северна Македония; на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в съседната държава. 

 

Наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. Показателно е, че лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на всички български клубове, независимо как се наричат. Очевидно е, че в Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност.

 

Убедени сме, че министерството на външните работи на Северна Македония ще има своевременна и адекватна на случилото се реакция. Между нашите две външнополитически институции съществува конструктивен диалог.

 

Очакваме обаче този диалог да ангажира с конкретни действия и останалите институции в съседната държава. Необходимо е те своевременно да предприемат мерки за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Културен клуб „Борис III”. Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви.

 

Припомняме, че в Съвместния протокол между България и Северна Македония от 17 юли 2022 г., Скопие изрично се ангажира да гарантира правата на българите, вкл. с цел „осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност“.

 

Реакцията на властите по този и други случаи на престъпления от омраза ще бъде показател за сериозността, която правителството в Скопие отдава на изграждането на добросъседски отношения и на процеса по присъединяване към ЕС".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3084 |17.11.2022 Прокуратурата: Няма политически мотиви за нападението срещу кмета на Кирково . 5| 3824 |16.11.2022 Г-20 прие декларация, осъждаща войната в Украйна, но... и с други мнения . 4| 2855 |16.11.2022 Външно: Притеснени сме от случващото се в Полша . 4| 3157 |10.11.2022 Външно отговори на Захарова: Пропагандна реторика, не е изненада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads