Реклама / Ads

13| 2872 |27.12.2020

Външно проплака: Намаляват заплатите на дипломатите

.
Източник: БГНЕС
Констатацията ”Няма пари” продължава да се носи като постоянен рефрен от външното ни министерство. Всяка година ведомството се оплаква, че заделените за него бюджетни средства са недостатъчни, което намалява възможностите му да изпълнява функциите си.

В същото време ръководството на дипломатическата служба се въздържа да предложи решения на проблема си – било под формата на реформа, било като поиска от правителството да му отдели повече внимание и средства.

 

Настроенията в министерството са повече от мрачни. Това проличава от оценката, която прави на собственото си състояние в документ, озаглавен "Проектобюджет за 2021 г. и актуализирана бюджетна прогноза за 2022 и 2023 г. на Министерство на външните работи в програмен формат". Едно от първите изречения в него гласи: "Министерството на външните работи реализира своята дейност в условия на ограничени финансови и човешки ресурси, което неминуемо дава своето отражение върху дееспособността и капацитета на дипломатическата служба.", пише още "Сега".

 

По-нататък се изрежда за какво му се налага на ведомството да харчи пари – за обезпечаването на дипломатическите дейности; за осигуряване на условия на труд, с които да привлича и задържи квалифицирани, млади кадри; да подсигури централното управление в София и задграничните представителства с нужната техника; да обезпечи с персонал извършването на консулски услуги в полза на българските граждани в чужбина; да поддържа и обновява обширния си сграден фонд в страната и по света. И веднага след това в документа се отбелязва: " ... нивото на заплащане в МВнР е сред най-ниските, сравнено с останалите министерства, паралелно на значителния обем от дейности, в т.ч. и по овладяване на последиците от пандемията COVID-19."

 

Във връзка със здравната криза, в документа се подчертава огромното натоварване и напрежение на дипломатическите служители покрай грижите за изпадналите в затруднения български граждани в чужбина при затварянето на границите. "В условията на световна пандемия МВнР-Централно управление и дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина оказаха съдействие за прибиране в България на над 7000 български граждани от цял свят, проучвайки и координирайки възможности за чартърни и редовни полети, предоставяйки ежедневна информация на настъпващите промени в ограничителните мерки, предприемани от отделни страни”, заявяват с гордост от ведомството. След което горчиво констатират: "Въпреки постоянно нарастващите функции и отговорности по гореизброените причини, в Министерството принудително функционира модел за намаляване на левовите възнаграждения на дългосрочно командированите служители, което е прецедент в държавната администрация."

 

Както се спомена, дипломатите не отиват по-далеч от това да правят подобни констатации. Предложения за разрешаване на проблема в една или друга посока липсват в документа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Външно даде 72 часа на руския дипломат да напусне България 11| 2754 |18.12.2020 . Намаляват със 7 дни карантината при влизане в Гърция 0| 2367 |18.12.2020 . Външно: Скопие да се откаже от тезата, че София оспорва самоопределението 7| 3025 |09.12.2020 . Ангел Кунчев: Случаите намаляват, но не трябва да бързаме с отхлабването на мерките 15| 3113 |09.12.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ