Реклама / Ads
15| 4082 |09.12.2020 НОВИНИ

Ангел Кунчев: Случаите намаляват, но не трябва да бързаме с отхлабването на мерките

.
доц. д-р Ангел Кунче
Решението за децата е колкото медицинско, толкова и политическо и социално-икономическо. Знаем какво затруднение е да няма детски градини и ясли. Първи обнадеждаващи данни за намаляване на темпа са налице. Гледах данните на Европейския център за контрол на заболяванията - имаме намаление на 14-дневната база. Тенденцията е налице, но е много крехка. Мисля, че не трябва да пропилеем този ресурс, който набрахме, с бърза отмяна на всички мерки, защото бързо ще се върнем в изходна позиция.
 

Това посочи в ефира на Българската национална телевизия главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. д-р Ангел Кунчев.

 

Изказването му идва в разрез със заявката на премиера Борисов, който преди дни категорично посочи, че ще нареди пълно отваряне на държавата на 21 декември. Часове по-късно здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че е рано да се говори за пълно отхлабване на мерките.

 

До утре трябва да са готови списъците с лекарите, които биха искали да се ваксинират срещу COVID-19. Към този момент обаче се наблюдават големи разлики в боря на желаещите. Има места, в които интересът е слаб, но има и такива, където той наближава 100%. Медиците се притесняват основно от липсата на достатъчно информация.

 

В ефира на Българската национална телевизия Кунчев посочи, че докато не се получи официално разрешение от Европейската комисия, ние не разполагаме с нужните данни, но наличната към момента иформация е достатъчна, за да се смята, че изследванията показват добри резултати. С разрешението от ЕК всеки непредубеден човек ще убеди в ефективността на ваксината, а освен това ще се появят и данни от опита на Великобритания и Бахрейн.

 

"Медиците ще имат възможност да се ваксинират и по-късно, разбира се. Има хора, които вероятно ще се откажат заради заболявания. Хубаво е обаче бройката да е максимално точна, защото организацията и без това е трудна", посочи още доц. Кунчев.

 

Страната ни очаква освен първата доставка от 125 хиляди ваксини, и още такива, които ще бъдат по-големи. Става дума за ваксините, разработени от Pfizer/BioNTech. Останалите ваксини също очакват разрешения.

 

"Задължението на държавата е да осигури на всеки български гражданин възможност за имунизиране. Идеята е да стигнем до заветните 70%, за да перкъснем предаването на вируса в обществото", посочи Кунчев и обеща да бъде проведена информационна кампания.

 

Прердвижда се създаването на мобилни екипи, които да достигнат до възрастните хора, които са трудноподвижни и до намиращите се в труднодостъпни населени места хора.

 

"Ваксините ще са безплатни и доброволни - това регулира държавата. Дали някой авиокомпания или работодател ще иска сертификат, не е нещо, което препоръчва или пък регулира държавата. Да, има данни, че има агенции и държави, които ще изискват такъв документ, но ще изпълним това, което сме обещали", увери Кунчев.

 

Въпросът ще бъдат ли антигенните тестове приравнени с PCR изследванията също стои на дневен ред в момента. ФрогНюз припомня, че здравният министър проф. Костадин Ангелов е радетел за тази идея, но не така стоят нещата според доц. Кунчев:

 

"Аз не съм привърженик. Когато говорим за бързи антигенни тестове, трябва да си даваме сметка, че има различни фирми и повярвайте, те не са равностойни. Ще има разминавания", посочи Кунчев.

 

"Много наши грешки мога да посоча. Те са по-скоро залитания в една или друга посока - дали взимаме много строги мерки, дали не избързваме с разхлабването. Виждате в Европа се затягат мерките, въпреки че обещаха свободна Коледа. Ако тръгнем да обикаляме по магазините, ако тръгнем да се събираме, ще видим резултата още на 7-8 януари", посочи още Кунчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4798 |07.12.2020 Д-р Ангел Кунчев: Не знаем какви са характеристиките на ваксината срещу COVID-19, ЕАЛ още не я е одобрила . 48| 5891 |05.12.2020 Доц. Кунчев: Пращат ми имейли с пожелания цялата ми рода да умре . 11| 3768 |04.12.2020 Д-р Кунчев: Страната ни е на първото място по смъртност на 14-дневна база . 52| 5527 |04.12.2020 Ваксинират първо 243 600 лица - лекари и сестри. Ангел Кунчев влиза и в Щаба за ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads