Реклама / Ads
39| 3477 |07.02.2021 НОВИНИ

Външно застана на страната на протестиращите срещу Лукашенко

.
Източник: МВнР
Министерството на външните работи излезе с позиция срещу режима на Александър Лукашенко и в подкрепа на протестиращите срещу беларуския президент. МВнР заяви, че застава зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще и осъди продължаващите атаки срещу човешките права и свободата на медиите в страната.
 

Ето и цялата позиция: 


В периода след фалшифицирането на президентски избори на 9 август 2020 г. станахме свидетели на над 30 000 ареста на мирни протестиращи. Срещу 900 от тях бяха заведени политически мотивирани наказателни дела, над 500 са случаите на документирани обвинения в изтезания и жестоко, унизително или нехуманно отношение в следствените арести. Най-малко осем активисти бяха убити след насилствени действия от страна на силите за сигурност, като най-скорошният случай бе този на Роман Бондаренко. За съжаление, до този момент никой не е подведен под отговорност за хилядите сведения за полицейска жестокост и неправомерни действия.

 

Списъкът на политическите затворници непрекъснато се увеличава, като досега той е попълнен с имената на над 220 души. Мирни протестиращи, блогъри, членовете на кандидат-президентската кампания, опозиционни лидери и представители от почти всички социални слоеве на беларуското гражданско общество се намират в затворите или насилствено са принудени да напуснат страната, само защото не се уплашиха от правото си да упражнят своите човешки права и свободи.

 

Станахме, също така, свидетели на нарастващите опити на беларуския режим да възпира, контролира и цензурира независимите медии. Редица беларуски журналисти бяха подложени на произволни задържания, административни арести, а десетки медийни сайтове бяха блокирани или лишени от своя медиен статут. Репресиите срещу независимите медии в Беларус кулминираха в масовото завеждане на юридически необосновани наказателни дела.

 

Присъединявайки се към държавите-членки на ЕС и нашите международни партньори, призоваваме властите в Беларус да разследват незабавно документираните случаи на системни и сериозни нарушения на човешките права. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното прекратяване на всички актове на сплашване, произволни задържания, принудително извеждане от страната и прекомерна употреба на сила срещу членове на опозицията, мирни протестиращи и независими журналисти и безусловното освобождаване на всички незаконно задържани. Призоваваме Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на кризата чрез приобщаващ национален диалог, с крайната цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните аспирации на беларуския народ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3283 |27.01.2021 Снегът затвори Троянския проход. Движението в страната - затруднено . 3| 3336 |26.01.2021 Обилните снеговалежи затрудниха движението по пътищата в страната . 51| 8466 |16.01.2021 (Не)Традиционна инспекция: Посрещнаха Борисов с погача, а той застана пред журналисти . 1| 3229 |12.01.2021 Ситуацията в страната продължава да е тежка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads