Реклама / Ads
2| 2412 |28.05.2024 НОВИНИ

Въоръжават двойно повече служители да обработват данните от изборите

.
Източник: личен архив
„Информационно обслужване“ направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни.
 

Демонстрацията се състои в сградата на Народното събрание. 

 

"Традиционно ще направим кратка презентация, чрез която ще преминем през основните процеси, които ще покажем впоследтсвие. За нас е чудесна възможност с изборите да подобрим услугите, които предлагаме. От 2003 година досега сме работили по всички местни и национални избори, по референдуми също. Съвместно с Министерството на електронното управление работим за начина, по който ще се отброяват протоколите". Това заяви Александър Станев - директор „Системна интеграция и иновации“ в Информационно обслужване.

"Друга важна част е да съберем експертния ресурс от специалисти, който да работи по данните", каза още той.

"Трябва да изградим 31 изчистлителни пунка", добави Станев.







В тези пунктове всички данни ще могат да бъдат проверени абсолютно независимо, като по този начин например може да се направи паралелно преброяване.

 

От "Информационно обслужване" гарантират, че дори при атака срещу публичната инфраструктура на ЦИК всеки един от пунктовете може да продължи да работи.

 

"За да изпълним всичко, ние сме подготвили база данни, за да върви гладко работата", предупреди той.

"Имаме въведени сериозни процедури за контрол относно изборните книжа, за да гарантираме, че изчисляването се прави точно. Координираме се с всички държавни организации, имащи отношение с изборния процес", продължи Станев.

 

"И разбира се публикуването на отворените данни, за да може да се верифицира всяка една стъпка, която изпълняваме по договора".

 

„Глобално в цялата компания сме наели 5000 души, които ще са заети с компютърната обработка. В ЦИК на смяна ще са по над 100 оператори. Очакваме да се справим с огромното количество информация от тези два избора“, обяви Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване“.







„За европейските избори кандидатската листа е една и съща за всички РИК-ове, а за народни представители са различни. Това означава, че при положение, че голяма част от секциите у нас са с машини, протоколите ще имат две секции – едната с вот от хартия, другата с вот от машина. Регистрираните партии и коалиции в сравнение с миналите избори са с 50% повече. За народни представители на миналите избори са около 5600, сега са около 7600. тези числа довеждат до това заедно с ЦИК да предприеме действия за увеличаване на състава и на смените“, допълни той.

 

Филипов уточни, че приетото от депутатите видеоизлъчване на броенето на вотовете на гражданите и попълването на протоколите също ще доведе до забавяне, но очаква да се справят в законовите срокове: „В сряда до края на деня ЦИК трябва да излезе с резултат за европейските избори, тоест ние трябва да свършим по-рано работа конкретно за изборите за европейски парламент, и в четвъртък да приключим работа за народните представители за нашия парламент.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3793 |28.05.2024 CNN: Русия и Китай преследват космическото господство на САЩ . 5| 2459 |28.05.2024 Окончателно: Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева . 0| 2437 |28.05.2024 Законът за еврото може да бъде приет от парламента в края на лятото . 1| 2413 |28.05.2024 Проф. Татяна Дронзина: Ще бъде труден мирният изход за Украйна. Китай може да повлияе върху Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads