Реклама / Ads
6| 2345 |28.04.2023 НОВИНИ

ВАП проверява изпълняваме ли стриктно санкциите на ЕС срещу Русия

.
Източник: личен архив
Върховната административна прокуратура се самосезира по медийни публикации, свързани с начина на изпълнение от Република България на санкции, наложени от Европейския съюз на Русия.

От ВАП са отчетени въведените задължения с два регламента на ЕС по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

 

Според регламентите държавите членки установяват правила относно санкциите, приложими за нарушение на горепосочените разпоредби, и вземат всички необходими мерки, за да осигурят тяхното прилагане като уведомяват Европейската комисия за правилата.

 

ВАП е изискала сведения от МС и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, за предприети конкретни мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции, включително данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи, както са изброени в приложение I от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 269/2014; разгледани въпроси, свързани с установяването на обхвата, съдържанието, действието и позицията на страната по ограничителните мерки и с идентифицирането на компетентните национални институции по прилагането на мерките и дерогациите от тях; други действия в изпълнение на изискванията на общностното право в разглеждания аспект, както и постигнатите резултати.

 

След получаване на информацията от ВАП ще се извърши преценка относно наличие на основанията за атакуване на незаконосъобразни актове и предприемане на нормативноустановените мерки при незаконосъобразни действия съобразно Административнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, а при констатиране на данни за престъпления от общ характер - ще се сезира компетентната прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2464 |25.04.2023 ДАНС проверяват прала ли е българска банка пари на руски олигарси . 2| 2655 |06.04.2023 Проверяват какво е качеството на месото и яйцата преди Великден . 0| 2640 |01.04.2023 МВР проверява изборните помещения в Перник . 6| 2682 |31.03.2023 Ще се проверяват съмнителни багажи пред изборните секции в неделя, от събота МВР охранява сградите със СИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads