Реклама / Ads
3| 5386 |05.06.2020 НОВИНИ

Въпреки протестите и напук на активистите - НС одобри промените в Закона за биоразнообразието

.
Оправдаха се очакванията на природозащитниците, които преди дни предупредиха за спорни промени в Закона за биологичното биоразнообразие. С него управляващите въвеждат “новия подход за управление на НАТУРА 2000” в България, според които ще се обезличат функциите на вече съществуващи структури за опазване на биологичното разнообразие. Промените в закона бяха приети при гласуване в НС днес.
 

Новият подход изключва ролята и експертизата на учените и природозащитниците в управлението на програмата. С приемането на промените в закона неясно остава дали и как ще се гарантира тяхното становище при управлението на защитените зони. 


Текстовете са подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния министър Емил Димитров-Ревизоро в началото на месец март тази година. Целият документ може да видите тук.


Вчера имаше протест с десетки противници на проекта и за случващото се на плажа Алепу. Предстои в събота да има нова демонстрация.

 

Тази събота

Posted by Бетономорие on Thursday, June 4, 2020

Недоволството е провокирано от скандалният строеж на така наречения Шофьорски плаж, където брегоукрепващо съоръжение се превърна в цял хотел. По случая ВАП разпореди проверка от ДНСК. 

 

Промените бяха одобрени единодушно. Единствено БСП отправи критики, като според опозицията главният проблем е административно-структурен.

 

“Не може регионалните инспекции да подготвят, да планират, да управляват и да контролират в едно и също време. Това не е европейски подход и ще бъде отхвърлено от Европейската комисия. Органите по програмиране, по изпълнение и по контрол трябва да се позиционирани на различни места“, посочи Атанас Костадинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5039 |01.06.2020 Въпреки COVID-19 - подължава усилената работа по АМ ”Европа” и ”Балкански поток” . 5| 5436 |01.06.2020 Един загинал, петима с огнестрелни рани на протестите в Чикаго . 12| 5527 |23.05.2020 Деница Сачева за протестите пред МС: Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт . 12| 8232 |02.06.2020 Анализатор: Гражданска война в САЩ, протестите - по-големи от времето на Мартин Лутър Кинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads