Реклама / Ads
0| 2174 |18.10.2024 НОВИНИ

Варненските реставратори не могат да работят по статутята от Одесос, ателиетата им са във фургони

.
Източник: БГНЕС
Реставрацията на изцяло запазената мраморна статуя на виден гражданин от древния Одесос, открита наскоро край Варна, се забавя поради неподходящите работни условия за реставраторите и консерваторите от Регионалния исторически музей. Специалистите са принудени да работят във временни фургони, което сериозно затруднява работата им с мащабни находки от римската епоха.
 

Реставрацията на наскоро откритата изцяло запазена статуя на виден гражданин от античния Одесос ще се забави поради неподходящите условия, в които са принудени да работят консерваторите и реставраторите от Регионалния исторически музей във Варна.

 

Изключителната находка, открита по време на строителни дейности извън крепостните стени на древния град, представлява мраморна скулптура на Гай Марий Хермоген — мъж на средна възраст, с къса брада, облечен в тога и държащ свитък в ръка. Статуята е на виден гражданин на Одесос, живял през втората половина на II или първата половина на III век, период от особено значение за историята на древна Варна. Всички нови археологически находки, включително тази статуя, трябва да преминат през внимателната грижа на консерваторите и реставраторите от музея.

 

Главен асистент д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей обърна внимание на критичната нужда от адекватни ателиета за извършване на тяхната работа.


.

                                        Източник: БГНЕС

 

„Имаме квалифицирани специалисти, които са истински професионалисти, но вече години наред се сблъскваме с проблемите, свързани с липсата на подходящи ателиета. Въпреки многократните ни сигнали до Община Варна, този въпрос остава нерешен", сподели д-р Тенекеджиев.

 

В момента реставраторите във Варна работят във временни фургони, разположени в задния двор на музея. Тази ситуация значително затруднява тяхната работа, особено когато става дума за по-големи находки, като статуята на гражданина от Одесос.

 

„Работата с такива мащабни находки от римската епоха е почти невъзможна при тези условия," добави д-р Тенекеджиев, като изрази надежда, че варненската администрация и Общинският съвет ще предприемат действия за подобряване на условията за работа на музея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2157 |18.10.2024 След убийството на предходния лидер - Хамас вече има нов водач. Кой е Халед Мешал? . 3| 2146 |18.10.2024 Рюте: Русия остава основната и най-пряка заплаха за сигурността на алианса . 3| 2146 |18.10.2024 ООН осъжда Израел за прекомерна сила на Западния бряг след смъртта на палестинци . 1| 2150 |18.10.2024 Кандидатите за президент на САЩ Тръмп и Харис влизат в сблъсък в щата Мичиган
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads