Реклама / Ads
1| 4013 |14.10.2021 НОВИНИ

ВАС отказа да гледа жалбата на уволнения зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков

.
Недялко Недялков
Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата на уволнения зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Той бе махнат от поста с решение на служебния кабинет в края на месец май, пише ”Сега”.
 

За да прекрати пълномощията му Министерският съвет се позова на текстовете от Закона за ДАНС, според които зам.-председател на агенцията се освобождава предсрочно "при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията". Това се прави с решение на МС по предложение на председателя на агенцията. Недялков обжалва точно това решение на правителството.

 

Казусът стигна до ВАС, след като по него първо се произнесе Административният съд в София. Също като първата инстанция и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска (докладчик) и Тинка Косева приемат, че решението на правителството за Недялков не може да бъде оспорено пред административен съд. 

Според тях независимо, че с акта на МС се засягат права и интереси на Недялков, това не значи автоматично, че той може да се атакува пред административния съд. 

 
Като първа инстанция съдия Десислава Корнезова обяснява, че правоотношението между държавата и зам.-председателя и ДАНС е с трудово-правен характер и се регулира от нормите на Кодекса на труда. Прекратяването на това правоотношение става с два акта - административен акт на Министерския съвет и заповед на министър-председателя. Решението на правителството от 28 май е единствено основание за издаване на втория акт, а неговата законност е производна от законността на първия акт. Затова и влязлото в сила решение на МС за предсрочно прекратяване на пълномощията на зам.-председателя на ДАНС, обосновава и законосъобразното прекратяване на трудовото правоотношение, което е направено от премиера, пише в определението на съдия Корнезова.

 

Няма данни дали след произнасянето на ВАС Недялков се е обърнал към граждански съд.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май.

Веднага след като получи заповедта за уволнението си Недялков обяви, че ще заведе дело. Той разказа, че е освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията.

 

"По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят", обяви Недялков. Според него той имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията. Той твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа. Преди да бъде уволнен Недялков, с поста се раздели и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5215 |13.10.2021 „Правосъдие за всеки“: Жалбата на ВМРО е атака с квази-юридически аргументи . 0| 17897 |11.10.2021 Николай Слатински: Гледай Борислав Михайлов и мисли за Бойко Борисов . 16| 4785 |08.10.2021 Тома Биков за отказа на другите партии да разговарят с ГЕРБ: И ние не харесваме никого. . 6| 5678 |08.10.2021 Делото за уволнението на Гешев - на трупчета, спряна е жалбата на Янаки Стоилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads