Реклама / Ads
8| 2779 |24.05.2023 НОВИНИ

Вашингтон се дистанцира от диверсантите в Белгород

.
Съединените американски щати се дистанцираха от диверсантите, нахлули в руската Белгородска област - напрежение, което според Москва е завършило с поражение на бунтовниците, навлезли от Украйна.
 

Части от граничния регион на Белгород бяха атакувани в понеделник в една от най-големите трансгранични атаки, случили се от началото на руската инвазия в Украйна миналата година. След нападението села в Белгород бяха евакуирани. Русия казва, че 70 нападатели са били убити и настоява, че бойците са украинци.


По-късно Русия публикува снимки на изоставени или повредени западни военни превозни средства, включително произведени в САЩ Humvee. САЩ от своя страна отрекоха да са "насърчавали или позволявали удари вътре в Русия". Говорител на Държавния департамент коментира и информацията за американските оръжия, които са били използвани, но изрази скептицизъм относно достоверността й. 


Киев също отрича да стои зад действията на диверсантите. Междувременно две руски паравоенни групировки, които се противопоставят на руския президент Владимир Путин, твърдят, че стоят зад нахлуването.


Нападението накара Москва да стартира операция за борба с тероризма. Тя даде на властите специални правомощия да ограничат комуникациите и движението на хора. Мерките бяха отменени едва на следващия следобед и дори тогава една от паравоенните групировки твърдеше, че все още контролира "малко парче" земя. 


Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков каза, че един цивилен е загинал по време на насилието и че няколко други са били ранени.


Всякакви атаки на руска земя изнервят лидерите на на НАТО. Това означава, че развитието може да се окаже не благословия, а проклятие за Киев. Оръжията с голям обсег, които тези страни са предоставили на Киев - въпреки че не са използвани в тази атака - все още идват с уговорката, че не трябва да се използват за поразяване на цели в Русия.


Въпреки че Украйна официално отрича да е замесена, трудно е да се повярва, че тази атака е започнала без помощта на украинското военно разузнаване, пишат от BBC.


Освен това случващото се влиза и в наратива на Кремъл, според който суверенната сигурност на Русия е атакувана от злонамерени сили, подкрепяни от Запада. Това е разказ, който вероятно ще бъде подхранван от съобщения, че някои от участвалите са свързани с крайнодесния екстремизъм, затвърждавайки тезата на Москва, че се опитва да отърве Украйна от неонацистите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2798 |16.05.2023 Зеленски опроверга статия във ”Вашингтон пост”: Няма да нападаме Русия . 2| 2674 |22.04.2023 Стрелби във Вашингтон: 12-годишно момиче е пострадало . 2| 3182 |14.04.2023 На този ден през 1865 г: Президентът Линкълн е застрелян в театъра ”Форд” във Вашингтон . 7| 2817 |13.04.2023 Вашингтон към Киев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads