Реклама / Ads
15| 9879 |30.09.2022 НОВИНИ

”Вашингтон поуст”: ”Щастливото” лице на мобилизацията на Путин

.
Мобилизация в Русия
Мобилизирането на руски мъже от президента Владимир Путин да се бият в Украйна накара обикновените руски семейства да осъзнаят реалността на войната, пише ”Вашингтон поуст”. В продължение на няколко месеца руските несъгласни гласове бяха като цяло мълчаливи. Първоначалните антивоенни демонстрации бяха бързо потушени и имаше само малки прояви на неподчинение в големите градове като Москва и Санкт Петербург.
 

Руската мобилизация предизвиква обратна реакция, докато усилията за анексиране на Украйна напредват.

 

Чрез гневни протести, актове на насилие и изселване на повече от 200 000 граждани, руснаците се надигат срещу перспективата за по-нататъшна ескалация на войната и високата цена, която вероятно ще платят.


.

Представители на Кремъл омаловажават бунтовете, но сцените, развиващи се в Русия, разказват различна история: широко разпространена опозиция срещу правителство, известно с репресиите си срещу несъгласните.

Несъгласието е в цялата страна, дори в райони, които преди са били тихи.


.

Видеоклипове и изображения, проверени от The Washington Post, показват ядосани и уплашени за живота си руснаци.

 

Десетки протести избухнаха в големите градове и селските райони, които вече загубиха много мъже във войната в Украйна.

 

Някои прибягнаха до насилие, докато други избраха да избягат: километрични опашки от коли чакаха да пресекат сухопътните граници и да напуснат страната. международните полети от Москва бяха пълни с мъже в бойна възраст..

В неделя избухнаха демонстрации в Дагестан, предимно мюсюлманска република в Северен Кавказ.

 

Войници от региона претърпяха непропорционални загуби по време на нахлуването в Украйна.

 

По време на протестите в областния център Махачкала в неделя и понеделник жените се надигнаха, дори преследваха местните власти. "Ние сме за мир", скандираха те.


.

Силите за сигурност реагираха остро, като брутално задържаха както жени, така и мъже. Около 120 души са арестувани в Махачкала.

 

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов обвини за безредиците чуждестранно влияние, "което се опита да влоши ситуацията вътре в страната" и обеща, че републиката ще изпълни своята част от мобилизацията.

 

Полицията се сблъска с демонстранти в южен руски Дагестан на 25 и 26 септември, след като дни по-рано в страната беше обявена нова военна мобилизация.

 

Часове след изявлението на Путин протестиращи излязоха по улиците в няколко големи града, включително Санкт Петербург, Перм, Екатеринбург и Москва.

 

Полицията, както и преди няколко месеца, отговори с побои и масови арести.

 

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев изчисли във вторник, че около 98 000 руснаци са влезли в страната от 21 септември.

 

"Повечето от тях са принудени да напуснат поради настоящата безнадеждна ситуация", каза той в речта си. "Трябва да се грижим за тях и да ги пазим."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5004 |05.05.2022 ”Вашингтон Поуст”: Путин не може да мобилизира още войници за фронта . 0| 3305 |24.03.2022 ”Вашингтон поуст”: Очаква се Байдън да обяви директни доставки на втечнен природен газ за Европа . 34| 5425 |21.04.2021 ”Вашингтон поуст”: Защо българин е попаднал под прицела на Москва . 5| 8486 |01.06.2020 ”Вашингтон поуст” обяви 16-годишна българка за бъдещ световен лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads