Реклама / Ads
34| 5425 |21.04.2021 НОВИНИ

”Вашингтон поуст”: Защо българин е попаднал под прицела на Москва

.
Източник: БГНЕС
В понеделник чешките власти отправиха сериозно обвинение към Русия, което предизвика дипломатическа война между двете държави. По информация на разследващите в Прага взривените през 2014 г. боеприпаси са принадлежали на български оръжеен търговец, който мистериозно е бил отровен шест месеца по-късно.
 

На пресконференция в понеделник чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че действията на руските агенти са “неприемливи”, но отсече - страната не е била целта на Кремъл. 

“Това не е акт на тероризъм. Атаката е била срещу стоки, собственост на български оръжеен търговец”, заяви Бабиш. 

 

Компанията “ЕМКО”, която е собственост на Емилиян Гебрев, потвърди, че целта е била именно нейно производство. Гебрев и сина му бяха отровени в България през 2015 г. с вещество, намазано на вратата на колата му. 

 

Връзката между Гебрев и удареният от два взрива през 2014 г. оръжеен склад в Чехия повдига въпроси. Един от тях е защо българинът е попаднал под прицела на Москва. 

По онова време Русия е по средата на въоръжен конфликт с Украйна. Оръжия от Източна Европа се изпращат на бойното поле както там, така и в Сирия, където Москва подкрепя силите на Башар Асада. Фирмата на Гебрев отрича оръжията да бъдат изнасяни за която и да е от страните.

 

Оръжейният търговец заяви, че не знае защо е станал мишена на Кремъл, но като вероятна причина посочи конкуренция в индустрията.

 

Двамата агенти са от звено 29155 на ГРУ. Те са обвинени от чешките власти в това, че са отговорни за взривовете в оръжейния склад. Според разследващите те са свързани и с няколко нападения на територията на НАТО, включително и в случая "Скрипал" - бившият руски агент бе отровен с Новичок в Солсбъри. Разследващата група “Bellingcat” първа посочи имената на агентите, които са свързани и с отравянето на Гебрев в България. 

Чешкият скандал хвърля известна светлина върху предполагаемия мащаб на действията на руските служби на територията на НАТО през последните няколко години. Миналата седмица САЩ изгони 10 дипловати и наложи санкции заради кибератаки, намеса в изборите и други дейности.

 

Експлозията през октомври 2014 г. в Чехия, при която загинаха двама работници, години остава мистерия. Бабиш заяви, че правителството научило за руската намеса едва в петък, когато властите се сдобили с доклад на разузнаването. Новината предизвика гняв в редица държави. 

 

След огласяването на руската връзка Прага изгони 18 дипломати - всички обвинени в шпионаж. Кремъл отвърна и обяви 20 души за персона нон грата.

 

Отзвукът продължи и в понеделник. Чешкият министър Карел Хавличек обяви, че "Росатом" няма да може да участва в наддаването за атомната централа в Дуковани. Властите в САЩ и от държавите в ЕС също не останаха безучастни и изразиха подкрепа към действията на Прага. Изпълняващият длъжността министър на външните работи Ян Гамачек заяви, че правителството обмисля и по-нататъшни действия спрямо Москва и е помолил колегите си в ЕС за солидарност.

 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва “категорично отрича” обвиненията на Чехия и ги определи като “провокативни и неприятелски”. 

 

Според прокуратурата в Чехия двамата агенти са пристигнали в столицата Прага няколко дни преди октомврийската експлозия с помощта на фалшиви паспорти. Представяли се за “бизнесмени” от Молдова и Таджикистан и организирали визита до склада. Полицията оповести имената им - Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Според експертиза на паспортите и анализ на отпечатъци те са агентите, отговорни и за атаката срещу Скрипал в Солсбъри през 2018 г. 

 

След разкритията властите в Чехия са започнали да разследват и друг експлозия, станала през ноември същата година. 

 

И двата военни склада са били наети от фирмата Imex Group. Военната техника е трябвало да бъде изпратена съвсем скоро към клиенти, като по-голямата част е била предназначена за България.

 

Една от работните хипотези е, че експлозията не е трябвало да се случи на територията на Чехия. Адвокат на фирмата заяви, че не разполага с информация за крайната дестинация на оръжията. Всички пратки са били предназначени за Европейския съюз. От своя страна компанията на Гебрев заяви, че е крайният клиент. От "ЕМКО" обаче отричат да е имало планове стоката да бъде изпратена другате. Според фирмата архивните документи показват ясно, че няма планове за транспорт.


Германските лекари намериха сходство между отравянето на руския опозиционер Алексей Навални миналата година и покушението срещу Гебрев. Това бе и причината медиците да се консултират с българските си колеги как да се лекува Навални. 


Превод и редакция Джесика Вълчева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7630 |20.04.2021 Всички се чудят защо Борисов носи патерицата откъм здравия крак . 3| 4416 |18.04.2021 Илияна Йотова: Борисов да каже защо толкова се страхува от служебно правителство . 10| 3421 |17.04.2021 Вигенин: ГЕРБ предлага за премиер да е Даниел Митов, защото знае, че няма да мине . 8| 3612 |14.04.2021 Партията на Москов загубила, защото не била част от сблъсъка ”за” и ”против” Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads