Реклама / Ads
0| 3437 |02.08.2022 НОВИНИ

Гебрев пред ”Гардиън”: 100% руски агенти стоят зад взрива в склада ми

.
Емилиян Гебрев
100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми, заяви българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. ”Гардиън”. Пред британското издание Гебрев каза, че експлозията в неделя е поредната атака срещу него на агенти на руското военно разузнаване ГРУ.
 

"Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса", заяви в телефонно интервю за "Гардиън" българският оръжеен търговец, за когото се предполага, че през 2015 г. е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".


Склад на Гебрев край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя, припомня "Гардиън". Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "Емко", оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти.


Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ. И той самият сега изказа предположение, че взривът в склада му в неделя също е тяхно дело.


Гебрев разказва пред "Гардиън", че е говорил с началника на охраната си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди експлозията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало проникване отвън. Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да проверят защо се е задействала системата, когато чули силен взрив. При експлозията няма пострадали, пише още БТА.


Атаките срещу Гебрев, за които се предполага, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той вероятно е свързан с доставки на оръжия за Украйна, пише "Гардиън". Миналата година бизнесменът заяви в имейл до "Ню Йорк таймс", че компаниите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна - нещо, което допреди това отричаше, отбелязва британското издание.


Сега той отново твърди, че не доставя оръжия на Украйна след подписването на Минските споразумения в края на 2014 г., които доведоха до спиране на огъня в Източна Украйна. Гебрев подчерта също така, че не е доставял оръжия на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.


Каквато и да е причината, Гебрев очевидно си е спечелил могъщи врагове в Русия. В периода от 2011 до 2020 г. имаше експлозии на четири обекта, свързани с компанията му. Миналата година българското външно министерство експулсира руски дипломат, заподозрян във връзка с взривовете, и призова Москва да помогне с разследването.


Българската прокуратура заяви, че има основания да се предположи, че четирите експлозии са свързани с опита за отравяне на Гебрев. Синът на оръжейния търговец и ръководен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома. "Едва не умрях", заяви Гебрев в интервю за "Гардиън" от 2019 г., в което разказа за отравянето си. Разследващият уебсайт "Белингкет" разпространи информация, съгласно която екип от агенти на ГРУ е бил в България по същото време, по което е предприет опитът за отравянето на Гебрев.


Оръжейният търговец изразява недоволството си от факта, че българските власти не са изправили никого пред съда във връзка с атаките срещу него. "Минаха 11 години от първата експлозия и никой не е наказан за това", казва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2977 |02.08.2022 Кабинетът „Петков” предава щафетата на служебното правителство . 0| 4706 |01.08.2022 На фона на предстоящи избори: Карадайъ на крака при Ердоган на закрита среща . 0| 3002 |01.08.2022 Борисов пред Дейвид Харис: Ние предложихме промени в съдебната власт, за да няма бухалки . 0| 3093 |01.08.2022 Емилиян Гебрев: Извърши се посегателство върху отбранителните способности на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads