Реклама / Ads
14| 11922 |22.01.2020 НОВИНИ

Васил Божков: Искат да ме загробят! Пеевски не е чак такъв злодей...

.
Васил Божков Източник: tvwitter
Собственикът на „Национална лотария“ Васил Божков даде пространно интервю за „Свободна Европа“ по повод последните събития – внесеният законопроект за одържавяване на лотариите и срещата му с феновете на „Левски“, чийто основен спонсор е.
 

„Проектът е внесен от Валери Симеонов и в същото време е подкрепен от управляващата партия ГЕРБ. Кой стои зад него тогава? Предвид, че подкрепата се случи “на часа”, преди да може да бъде направен адекватен анализ и оценка, вие как смятате?“, отговаря Божков на въпрос дали неформално атаката идва от ГЕРБ.





Според Божков, ако законопроектът бъде приет, „Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел – да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място – това противоречи на Конституцията.“

 

Васил Божков атакува и спортния министър Красен Кралев, който преди два дни заяви, че не може да се избира между ФК „Левски“ и повечето пари за българския спорт: „Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без една цифра. Само се говори за 50 млн. лв. повече за спорта, но в проектозакона няма такива предвиждания. Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта. Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният.“

 




За срещата си с феновете на „Левски“ Божков казва, че тя е била, за да ги предупреди какво става с основния спонсор, от който клубът зависи. „Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с “Левски”. Това беше целта на срещата и всичко, което им казах“, добави Божков, който тази вечер от 19 ч. има нова среща с феновете.

 

Той одобрява и поисканата от „сините“ фенове среща с премиера Борисов: „Да. Нека му обяснят ситуацията. Единствено той може да им помогне, ако реши да не подкрепя този законопроект.“, и отрича да е казвал че трябват 5-10 хиляди човека за протести, нито че ги е призовавал да протестират.

 

Васил Божков твърди също така, че в страните от ЕС лотарийните игри не са държавни. „Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо, като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би?“





Той се спира и на заявленията от страна на братя Найденови, негови бизнеспартньори в „Еврофутбол“, че ги е плашил с убийство, а също така, че „Национална лотария“ се възползва от вратичка в закона и плаща по-малко данъци от тотализатора.

 

„Малко е тъжно това, иначе щеше да е смешно. Ако аз имам запис, а те нямат, според вас заплашвал ли съм ги? Може би се очаква да ги “заплаша” пред прокуратурата, за да го запишем по-ясно? Не са сериозни тези неща, изобщо не би трябвало да ги коментирам. Никога не съм ги заплашвал. С тях съм работил 30 години. Не разбрах какво значи, че аз имам запис на моя си телефон, а те нямат. Малко е налудничаво… Несериозно е това. Плащането е всичко по закон. Законът дава няколко възможности. Тотото са решили да плащат на по-широка основа по-малък данък. И тук няма данъци, има такси. Впрочем тук въпросът е – дали могат да се искат такси с повече от един месец задна дата? Законът не го разрешава. Ако държавата иска – ще спорим в съда. Даже и да сме плащали нещо грешно – могат да ни изискат суми месец назад. Иначе законът дава две възможности: по-широка база и следва по-нисък данък, по-тясна база с по-висок данък. Ние смятахме, защото работим научно, че при по-тясна база е по-добре за компанията. Но, всеки един билет, за всяка една игра е разписано от комисията какъв данък да плащаме. Има три състава на комисията  по хазарта – сменени оттогава. Всеки един го е подписвал. И дали финансовият министър не ги е знаел тези неща? Но това си е негов проблем. През цялото това време министър е бил Владислав Горанов.“

 

Божков съжалява, че няма как да сезира Конституционния съд за ситуацията, „но ако има 47 съвестни депутати – могат да сезират Конституционния съд. Президентът може, главният прокурор също може. Ако се замисля – сигурно познавам 4-5 депутати максимум. Общувам с тях ако се видя случайно, близки отношения нямам с когото и да е от тях.“

 

Хазартният бос обяснява също, че положението с бизнеса в България е „Искаме да го заграбим. Колко бизнеса са заграбени досега, не знаете ли?„. Той добавя, че лотарийният му бизнес е на 5 години и явно сега е набелязан за заграбване. Той бил правил бизнес независимо от политческата среда в страната, „даже въпреки политическата среда. Защото политиците винаги са ми пречили“.

 

Васил Божков е питан и за отношенията му с депутата от ДПС Делян Пеевски. Той твърди, че е в нормални отношения. „Нямаме какво да делим. Познаваме се, говорим си, но нямаме пресечни точки, конфликти или пък близко приятелство. Мисля, че Пеевски е демонизиран. Не е чак такъв злодей. Все пак слухове. Случи ли се нещо и все Пеевски виновен. Според мен не е чак така.“





Валери Симеонов, съпредседател на „Обединени патриоти” и вносител на промените в Закона за хазарта, категорично отрече, че целта му е да удари по частния бизнес. „В случая има едни закони, които са създадени в услуга на конкретна фирма и конкретно лице по време на правителството на Орешарски, които трябва да бъдат променени. Рано или късно, това ще стане”, заяви Симеонов в кулоарите на Народното събрание. И предупреди, че няма да оттегли законопроекта.

 

 

Той отхвърли с раздразнение твърденията, че служи като нечий „инструмент”, като внася поправките. „Не мисля, че трябва вас да ви убеждавам – хора, които сами виждате моята политическа биография през последните 3 години. Мога ли да бъда инструмент на някого – на Бойко Борисов или на някой друг? Така, както ме познавате, смятате ли, че може такъв упрек да ми бъде отправен?”, реторично запита Симеонов журналистите.

 

 

Депутатът остро нападна държавната комисия по хазарта, която регулира този бизнес: „Публична тайна е, че комисията по хазарта е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш. Отчетът на „Ню геймс” и Национална лотария е нечетлив. И това е прието от комисията по хазарта и от НАП”.

 

Симеонов постави под съмнение твърденията на Васил Божков, че финансирането на спонсорирания от него футболен клуб „Левски” ще пострада, ако му се отнеме възможността да развива хазартен бизнес. „Не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на „Левски“. Аз на думите на основния спонсор не мога да вярвам. Има доста разминаване между цифрите, които той представя, както и неговите представители и глашатаи. Говори се, че Национална лотария е внесла за 2019 г. 70 млн. лв. такси, а справката на комисията по хазарта е, че са внесли 19.7 млн. лв. За мен трябва да се постави под съмнение всяко изявление по отношение на спонсорирането на Левски – дали е толкова значително и дали то определя съществуването на отбора”.





Симеонов не бил търсен от феновете на „Левски”, които пожелаха среща с премиера Бойко Борисов, след като Божков ги предупреди, че бъдещето на отбора е поставено на карта: „Никой не търси среща с мен. Мисля, че законопроектът е ясен, категоричен, разбираем. Това обяснява защо никой не търси среща с вносителя. А с кого ще се среща Борисов е негово право и негов ангажимент”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4006 |20.01.2020 Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС . 3| 5078 |19.01.2020 Калоян Паргов: Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот, протестът им е справедлив . 18| 5222 |19.01.2020 Ивелина Василева: Емил Димитров ме покани за зам.-министър, но отказах . 7| 5293 |13.01.2020 Валентин Василев: Инспекторите от МОСВ не знаят на кой Господ да слугуват - политици или олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads