Реклама / Ads
0| 2901 |03.04.2023 НОВИНИ

Васил Гарнизов: В момента е необходимо сътрудничество между широк кръг партии в името на парламентаризма

.
Гарнизов: Необходимо е сътрудничество между широк кръг партии в името на парламентаризма Източник: БГНЕС
”В момента е необходимо сътрудничество между широк кръг партии в името на парламентаризма. Време е за нов парламентарен живот. Това ми се вижда към момента водеща ценност - да се даде рамо на парламентаризма и парламентарния живот”. Това коментира пред БНР социалният антрополог Васил Гарнизов.
 

В интервю за предаването "Преди всички" той очерта няколко извода след проведените вчера предсрочни парламентарни избори. 

 

Първата новина е, че Бойко Борисов е стабилизирал партията си:

 

"Тя е солидно вкоренена в местната власт. Докато не минат местните избори, не би могло да се очаква отслабване на Борисов. Опитите за отстраняването, намаляването на влиянието и изчегъртването му, не са дали необходимия резултат".

 

Втората новина е, че коалицията между ПП и ДБ не даде добавена стойност, отбеляза Гарнизов и обясни: 

 

"Като видим окончателните резултати, може да се окаже, че има и спад. Самата кампания на тази коалиция като че ли не се прицели в някакво привличане на нови слоеве на населението. От страна на говорителите на ПП - те възпроизведоха дебата от предишните и попредишните избори. Такъв тип дебат отблъсква колебаещите се и не е довел до разширяване.

 

Факт е, че коалицията не успя да ги изстреля в първа позиция, за да могат да се обявят за победители и да държат инициативата при преговорите за съставяне на кабинет". 

 

"ПП не успя да изгради структури в страната. Твърде малко бяха на власт, твърде късно основаха партията, твърде късно започнаха работа извън София", подчерта социалният антрополог.

 

Според него добрата новина за ПП-ДБ е, че имат големи шансове за пробив в София. По думите му именно това трябва да е фокусът им.

 

Въпреки че много нови партии се опитват да късат жива плът от БСП, Нинова оцеля, коментира още Васил Гарнизов. И добави:

 

"Тя е в стагнация и няма прираст на гласове, но БСП се е окупала и по някакъв начин е стабилен и предвидим участник в политическия процес". 

 

И след тези избори Нинова няма да бъде отстранена, прогнозира той. 

 

"Възраждане" расте, продължи коментара си социалният антрополог. Според него партията е стигнала теоретическия максимум като резултат.

 

"Това е рана и тя трябва да се лекува. С част от избирателите на "Възраждане" трябва да се работи. Коалицията путинофили-русофили-сталинофили - те трябва да бъдат държани под око какви провокации ще вършат".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2717 |02.04.2023 Мижав интерес до момента сред българските избиратели в САЩ . 7| 2883 |02.04.2023 Асен Василев гласува от третия път. Проблеми с една от машините в Хасковско . 3| 2978 |01.04.2023 Никола Стоянов: Към момента успяваме да укротим цените . 23| 7809 |29.03.2023 Евгений Дайнов: Коалиция ГЕРБ и ПП? Представяте ли си министър на финансите Асен Василев и на икономиката Делян Добрев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads