Реклама / Ads
1| 3897 |27.09.2018 НОВИНИ

Васил Кендов: Кражбите в здравеопазването ще нараснат с новата реформа

.
Васил Кендов
Говори се за реформа в здравеопазването. Предлаганите мерки отново са в ущърб на хорта обитаващи тетирорията на България. Това написа в блога си Васил Кендов от Асоциация на потребители на финансови и банкови услуги.
 

1. Идеята е държавата да плаща до 700 лева, а после пациентът се включва.
В цивилизования свят (Скандинавие, Германия…) е обратното. Пациентът плаща до 100-150 EUR годишно за здравни услуги от джоба си, а след достигане на този лимит се включва държавата на 100% от останалите разходи. Приема се, че 100-150 EUR на година за здраве е по силите на всеки, но трнсплантация или диализа много малко хора могат да си позволят, дори и да искат.

 

2. Въвеждат нова такса 12 лева на калпак, която да постъпвала в застрахователни фондове. Това е задължителна вноска от всеки на месец. При положение че в момента парите се изразходват супер неадекватно и изтича какво дава основание да мислим, че още пари ще намалят изтичането.


3. Говори се за включване на застрахователите в този процес, което да увеличало конкуренцията с НЗОК. Конкуренция в момента си има и в други браншове – Била, Кауфланд, Метро… Супермаркети колкото щеш. Храната в тях обаче с по-ниско качество от Западна Европа. Защо ли? Ами защото нашият пазар е малък и не им дреме за клиента. Интересуват се за печалбата и нямат дългосрочни интереси.
И със здравето е така. 6.5 млн. неплатежоспособно население мислите ли, че някой ще се конкурира за него?


Да ви припомня само че банките, които оперират в БГ би трябвало да имат конкуренция, но реално таксите се вдигат, а услугите им стават все по-лоши.


4. Когато пациентът стане клиент, разходите за реклама удрят тавана. Само че това са разходи, които би трябвало да отиват за лечение и здраве. По същата схема работи допълнителното задължително пенсионно - парите ви всеки месец отиват някъде, а правителствата на няколко години се опитват да национализират тези фондове. Отделно така се управляват тези пари, че след 30 години ще разберете, че са изчезнали или са се стопили (което е по-вероятно).

 

Ще дам пример:
Обичам да майсторя и си купувам разни машинки и инструменти. Проверявам ги в интернет и после Фейсбук започва да ми изкарва като реклама сайтове за онлайн продажби на инструменти. Това са платени съобщения на тези сайтове, но те всички рекламират промоцията на бормашина Bosch в момента. Машината е една и съща навсякъде и целта е да си я купите от точно определен сайт. За това всички сайтове отделят пари за реклама, от което се вдига цената на бормашината, но качеството й не се променя. Тя си е една и съща навсякъде.

Би трябвало това да е конкуренция.

 

Сега заменете бормашината с вашето здраве и се замислете за какво ще отиват тези 12 лева допълнително, които ще се събират.

 

Отдавна съм в застрахователния бизнес. Тук ползваме агенти срещу комисион. Правят го и пенсионните дружества. Нали не мислите, че тези хора работят без пари? От тези 12 лева ще се плаща и на тях.


Отделно административните разходи на всеки застраховател също ще се покриват от тези 12 лева, а трябва да им остава и печалба. Част от тези 12 лева ще “изтичат” от системата, защото тя така си работи и ако мислите, че кражбите ще спрат, значи сте  утопист или живеете в Исландия.

 

Мисля, че вече сами можете да се досетите колко от тези суми реално ще отиват за вашето здраве. Моето мение е, че ще стане още по-зле и неефективноста в системата на здравеопазването ще се увеличи. Както и кражбите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5013 |04.09.2018 Дъждът показа дефектите на бул. „Васил Левски”, ремонтиран от ”Трейс груп” . 3| 3932 |20.08.2018 Вдигат колите пред стадион „Васил Левски” . 0| 4104 |06.08.2018 Нови ремонти на бул. „България”, „Васил Левски” и „Арсеналски” в София . 0| 4706 |27.07.2018 113 курсанти от НВУ „Васил Левски“ ще получат днес първото си офицерско звание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads