Реклама / Ads
41| 5057 |13.11.2023 НОВИНИ

Васил Терзиев полага клетва. Има ли конкурент Борис Бонев

.
Васил Терзиев
Новият кмет на София Васил Терзиев, избраните съветници, кметовете на райони и кметства ще положат клетва и ще встъпят в длъжност в 10:00 ч. на "Московска" 22 . Това стана възможно, след като в петък Административният съд на София отхвърли искането на Ваня Григорова за ново преброяване на изборните резултати.
 

А днес екипът ѝ ще подаде жалба за оспорване на решението на по-горна инстанция.

 

Днес е първото заседание на новия Столичен общински съвет.

Нагласите за "плаващи мнозинства" ще проличат още в началото, когато се определя къде за постоянно ще седи всяка политическа група в залата. ГЕРБ-СДС в предишния мандат беше с 27 места и заемаше първите редове в дясната част. Сега обаче е с 14, а най-голяма е групата на "Обединени за София" е с 23 и се очаква да заеме местата отпред.


В дневния ренай-важна е последната точка - избор на председател на СОС, в който никоя партия няма мнозинство и решението ще бъде трудно. Гласуването ще е тайно и за поста са необходими поне 31 гласа.

 

Номинацията на "Обединени за София" е Борис Бонев, който беше водач на предизборната листа и получи най-много преференции в цялата страна. Той се врече, че за разлика от националния парламент, тук няма да има "сглобка" за мнозинство с ГЕРБ. В серия интервюта през последните дни Бонев коментира, че не му е фикс идея да оглави съвета, но се разбра и че не смята кандидатурата на Вили Лилков за подходяща.

 

В интервю вчера, Бонев прогнозира, че е възможно дори да не се стигне до избор на тържественото заседание. "Вероятността да не изберем председател е огромна. 61 са общинските съветници, трябва 31 да изберат председател. Може и догодина да не сме го избрали този председател, може никога и да не го изберем", каза Бонев.


Не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС ще предложи за поста водачът на листата си Антон Хекимян или ще му спести изпитанието, както и дали няма да има номинация за Георги Георгиев, който оглавяваше последния общински съвет. Няма да е изненада ако с мотива, че търсят обединител на дясното вместо него предложат Вили Лилков. Той се яви на изборите с обединението от десни партии "Синя София", което получи три места в съвета.


На отношенията на "Обединени за София" и ГЕРБ в съвета ще се гледа и в контекста на напрежението в управляващото мнозинство, създавано от партията на Бойко Борисов.


БСП са с 9 съветници, в предишния съвет бяха с 15. Въпреки това успешната кампания на Ваня Григорова окрили левите сили и тя също може да бъде номинирана за председател. Надеждите за подкрепа при тайното гласуване ще са към групата на "Възраждане" с 8 души, "Има такъв народ" - с 3, ВМРО-БНД - с 1, а вероятно и от някои от ГЕРБ-СДС.

 

 "Синя София" и "Има такъв народ", са с по трима съветници и според правилника на СОС нямат право да са със статут на политически групи. Затова са нужни поне петима. В такива случаи практиката е малки формации да се сливат в обща група, за да получат право на свой зам.-председател на съвета и още един член в Председателския съвет на СОС.

 


ВМРО-БНД в предишния мандат заедно с "Атака" имаше 5 гласа и осигуряваше нужното мнозинство на ГЕРБ-СДС, на тези избори остана с един съветник.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6140 |13.11.2023 Кабинетът гласува актуализацията на бюджета . 0| 3275 |13.11.2023 Дъждовен понеделник, до 16 градуса . 8| 3509 |12.11.2023 Министър Гвоздейков: Kабинетът изпълнява план за доставки на неруски петрол . 20| 4670 |12.11.2023 Кой разпространява фалшиви новини за мобилизация? Проверка показа: "Възраждане"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads