Реклама / Ads
4| 4922 |23.01.2024 НОВИНИ

София още е без бюджет, а СОС - под блокада. Ще развърже ли местният парламент Гордиевия възел?

.
На 25 януари Столичният общински съвет ще проведе ново заседание и ще направи пореден опит да избере свой председател. Преди две седмици общинските съветници изобщо не разгледаха единствената точка в дневния си ред, защото някои “видяха напредък” в преговорния процес и не искаха да го торпилират с нови дразги. Въпросът е - ще се намери ли изход от задънената улица? 
 

Без председател Столичният общински съвет не може да започне своята работа. Най-малкото - не може да бъде приет бюджета на столицата. Изпускат се и редица срокове. 

 

Партиите обаче изглежда не са близо до изглаждане на различията си - взаимните обвинения не спират, а миналата седмица се стигна и до скандал заради разглеждането на план-сметката на общината. Припомняме, че на неофициално заседание трябваше да започне обсъждането на Бюджет 2024 г., но на фона на обвинения, че кметът Васил Терзиев бяга от заявките си за прозрачност, градоначалникът на столицата стана и напусна заседанието на 15-тата минута.

 

През уикенда пък Борис Бонев, който преди две седмици посочи, че ако няма избор на председател до 25 януари, вероятно ще се тръгне към нови избори, посочи преди два дни, че групата е готова за такива, а ГЕРБ не се държат градивно. Бившият председател на СОС и настоящ общински съветник от ГЕРБ Георги Георгиев пък го обвини в лъжи в събота сутрин.





От БСП-София ще дадат пресконференция, на която ще представят своята идея за изход от кризата. Не е ясно точно какво е тяхното предложение, но само преди ден общинският съветник Станислав Младенов разкритикува властите в София заради премахването на Паметника на Съветската армия: 

 

“Когато трябва да се провеждат разговори за подкрепа, не бива да се режат паметници”, допълни пред Нова телевизия той.

 

Освен това левицата обяви, че няма да подкрепи идеята за ротационен председател, която изглеждаше най-консенсусна. В разговорите не участваха ГЕРБ и “Възраждане”, въпреки че бяха поканени. Идеята на най-голямата група в съвета беше на председателското място да се изредят Борис Бонев от "Спаси София", Иван Таков от БСП и Вили Лилков от "Синя София", но впоследствие отпадна при пореден кръг преговори между партиите в местния парламент.

 

Пред Mediapool Гергин Борисов от “Спаси София” заяви, че има напредък, но той все още не е задоволителен.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4408 |23.01.2024 По един убит на час: Израел отчете черен ден за армията . 3| 4846 |23.01.2024 Бомбени заплахи в училищата из цялата страна . 0| 4794 |23.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от в.з. Малинова долина и в.з. Бункера . 3| 4343 |23.01.2024 Саботират конгреса на БФС, за да остане Михайлов за власт? Три жалби срещу вписването на Михаил Касабов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads