Реклама / Ads
0| 3325 |03.06.2022 НОВИНИ

Василев: Помощта за бежанците идва от еврофондовете

.
От еврофондовете се вземат пари за бежанците. Малко над 15 милиона лева са били взети от националния бюджет през март. Използваните през април средства са 56 милиона, излезли от сметката на национален фонд. Те са били одобрени от Министерския съвет. Подобна сума се очаква и за месец май. Парите идват от Европа.
 

Това заяви от трибуната на Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на блиц контрола. Министър Василев отговаря на въпроси на депутатите относно справянето с бежанската криза заради войната в Украйна. 

 

Темата стана особено гореща след скандалите около видео изявлението на Калина Константинова. Вицепремиерът по ефективното управление стана обект на множество критики. Константинова бе обвинена в това, че използва назидателен тон спрямо бежанците, а опозицията в НС поиска оставката й. Вчера тя бе изслушана в пленарна зала, където се извини за думите си. 

 

Днес от ГЕРБ поискаха да разберат от Асен Василев каква част от изразходените за изминалите 3 месеца пари за бежанците са дошли от националния бюджет и каква част от тях е взета от еврофондове. 

 

“Станциите ще реализират приход. Оттам нататък съответният ръководител на ведомството, в която е станцията, може да реши по какъв начин да компенсира служителите си“ ,посочи Василев в отговор на въпрос на Борислав Гуцанов от БСП за това как ще бъдат компенсирани служителите, в чиито бази ще бъдат настанени бежанци и може ли това да се предвиди в актуализацията на бюджета.

 

На коалиционен съвет днес се събират четирите формации в управляващото мнозинство, за да обсъдят проектозакона за актуализацията на бюджета. Надеждите са, че нова държавна сметка ще има още от началото на следващия месец. В зависимост от хода на разговорите, следващата седмица “по някое време”, както заяви Василев, трите законопроекта (държавния, обществено осигуряване и НЗОК) да бъдат приети от МС и да влязат за разглеждане в Народното събрание.

 

"Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не се променя, тоест дефицитът да си остане, както е приет в оригиналния закон за бюджета – 4,1%", уточни Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3284 |02.06.2022 Асен Василев: Приемаме еврото от 2024 г. . 0| 2931 |02.06.2022 Изслушват Калина Константинова в НС за бежанците . 0| 3264 |01.06.2022 ПП за бежанците: Срамно е, колеги от ГЕРБ! Заради завещаното от Борисов трябваше да изградим всичко от нулата и успяхме . 0| 3436 |01.06.2022 Елена Йончева: Турция все още държи в напрежение ЕС с бежанците от Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads